МВнР затвори казуса

Само посланикът ни в Бразилия се оказа виновен за мистерията "Боевски"

Чавдар Николов ще бъде отзован, "уронил престижа на държавната служба"

Само посланикът ни в Бразилия се оказа виновен за мистерията "Боевски"

Мандатът на българския посланик в Бразилия Чавдар Николов е предсрочно прекратен, тъй като не е информирал предварително в София за изненадващото завръщане на щангиста Гълъбин Боевски, осъден в Бразилия за трафик на 9 кг кокаин.

Така посланикът се оказа единственият виновник за пълната изненада, в която изпадна българската държава, когато на 23 октомври вечерта БНТ излъчи кадри от завръщането на Боевски в родината.

Логично бе потърсен отговор от посланика ни в Бразилия, който бе привикан в София. В сряда МВнР съобщи, че мандатът му е предсрочно прекратен, тъй като не е изпълнил служебните си задължения по случая и така е "уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба".

Това е решил външният министър Кристиан Вигенин, след като Дисциплинарният съвет на МВнР в продължение на няколко седмици събираше данни по казуса.

"Преките резултати от извършеното нарушение се състоят в липса на предварителна информация в МВнР относно факта, времето и основанието за завръщането на Гълъбин Боевски в България, както и в липсата на съответната информация за други държавни органи и институции, които имат пряко отношение към случая "Боевски" по силата на своите функции - Прокуратурата на Република България и Министерството на правосъдието", гласи още съобщението.

Външният министър е заключил още, че с поведението си Николов е провокирал "намаляване на общественото доверие в Министерството на външните работи, сред чиито основни функции е да защитава правата и интересите на българската държава и на българските граждани и юридически лица в чужбина".

Предстои министър Вигенин да предложи решение на правителството, с което да се предложи на президента Росен Плевнелиев да подпише указ, с който да отзове посланик Николов.

С това случаят изглежда приключен от гледна точка на чисто дипломатически процедури, които посланикът ни в Бразилия не е спазил. Казусът обаче изглежда доста по-мъгляв и объркан и съвсем не дипломатически.

Завръщането на Боевски две години, след като бе заловен с куфар пълен с кокаин на летището в Сао Пауло, постави в доста деликатна ситуация българските власти, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, както и министрите на правосъдието и вътрешните работи – Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев.

Никой от тримата нямаше ни най-малко представа защо Боевски сам се е върнал в България при положение, че постановената му на две инстанции над 9-годишна присъда дори не беше влязла в сила.

Това отприщи куп предположения, че щангистът най-вероятно е постигнал лично споразумение с бразилската правосъдна система. Впоследствие се оказа, че декретът за предсрочното му освобождаване и експулсиране от Бразилия е бил издаден още в средата на март т.г. По тази причина посланик Чавдар Николов бе привикан у нас, за да даде обяснения по случая.

В същото време МВР не понесе никакви критики, въпреки че очевидно е имало информация променения статут на Боевски, след като му бе издало временен паспорт на 11 октомври, с който той бе хванал полет за Париж, а оттам и за София.

Цацаров обаче оневини силовото ведомство, аргументирайки се, че това се е случило малко преди прибирането на Боевски. Така критиките останаха само в полето на МВнР, което сега прави окончателна крачка за затварянето на абсурдния казус, към който българската държава продължава да демонстрира необяснимо безразличие.

Софийската градска прокуратура не намери за нужно да образува разследване срещу Боевски във връзка с присъдата му за наркотрафик в Бразилия, както заяви пред пред Mediapool говорителят на СГП Зорница Таскова на 25 октомври.

Две години по-рано, когато щангистът бе задържан с кокаин в Сао Пауло, бившият главен прокурор Борис Велчев коментира пред медиите, че държавното обвинение ще изиска всички данни по случая и е възможно да образува свое паралелно дело в България.

Точно преди година тогавашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров каза, че българските служби активно работят по разкриването на канала за наркотрафик, използван от Боевски. Тогава той дори уточни, че се работи и по версия, че спортистът е внасял наркотици и в България, но това така и не бе изяснено впоследствие. Самият Боевски твърди, че е невинен и че не знае как кокаинът е попаднал в куфара му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?