Само премиерът може да разреши разблокиране резерва на НЗОК

Само премиерът може да разреши разблокиране резерва на НЗОК

Според председателя на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова, разблокирането на резерва на НЗОК е политическо решение, което трябва да се вземе лично от министър-председателя Бойко Борисов. “Ако такова решение бъде внесено като проект в Народното събрание, ние ще го гласуваме”, заяви в понеделник Атанасова пред БНР. Според Закона за бюджета на НЗОК парите от излишъка могат да се използват след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет.

По повод недостига на средства в болниците заради нередовно изплащаните и намалени суми, които НЗОК им превежда, Атанасова коментира, че “в ситуация на криза всички трябва да затегнем коланите, включително и здравеопазването“.

По повод решението на Лекарския съюз от петък да има национален протест на 15 октомври, след което да се премине към безсрочен ефективен протест, Атанасова заяви: “До 15 октомври има достатъчно време и мисля, че ще бъде намерен диалог. Ще има взаимни отстъпки, за да не се стигне до стачни действия”. Тя заяви, че от протести и стачни действия ще пострадат най-много пациентите.

Шефката на здравната комисия обаче определи като “недопустимо” хвърлянето на бутилки по заместник-финансовия министър Владислав Горанов по време на лекарския събор в петък. “Всяко едно недоволство може да бъде изявено по много начини, но този е недопустим, и то когато се отнася до тази най-интелигентна част от обществото – лекарите”, каза Атанасова.

Междувременно в понеделник лекарите в страната започнаха да слагат черни лентички на реверите си в знак на протест срещу провежданата здравна политика. Символичният протест бе едно от решенията на лекарския събор в петък. За 11 октомври са планирани митинги и шествия в различни градове на страната преди националния протест на 15 октомври.

Белодробната болница в Пловдив получила 1000 лева за лечение през август

Междувременно оплакванията на болници срещу намаленото им финансиране не секват. Изпълняващият длъжността директор на Болницата за белодробни болести в Пловдив Маргарита Иванова съобщи в понеделник, че персоналът на лечебното заведение не е получавал заплати от май.

По думите ѝ до септември на работещите в единственото за Южна България специализирано заведение са изплатени само аванси и са покрити осигуровките.

”Положението е изключително тревожно, общият дълг на болницата вече е над 3 милиона лева, а за извършената дейност през август сме получили само 1000 лева“, обясни Маргарита Иванова.

С тези пари се покрива лечението само на пациент и половина, а реално болницата е лекувала за месеца болни с активна туберкулоза за близо 40 хиляди лева. Здравната каса дължи на болницата общо 192 хиляди лева. Според Иванова, ако спешно не се реши проблемът с финансирането на болницата, опасността от фалит е повече от реална.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?