Само проектирането на "Супер Бургас" може да струва 5 млн. евро

Пет милиона евро може да излезе само проектирането на интермодалния терминал в Бургас – огромно инфраструктурно съоръжение, което ще обединява възможностите на морския, железопътния и автомобилният транспорт. Това заяви в понеделник транспортният министър Петър Мутафчиев, който обсъди в Бургас с областния управител Любомир Пантелеев и кметът Димитър Николов започването на проекта, наречен "Супер Бургас”.

На срещата е решено да се сформира в съкратени срокове дружеството, което ще отговаря за изпълнението на терминала. Той ще бъде изграден в зоната на бургаското пристанище "Изток".

В компанията ще участват Община Бургас, Национална компания “Железопътна инфраструктура”, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Български държавни железници". Предстои подготовката на техническото изпълнение на идеята и тръжната документация за избор на проектант на съоръжението.

Кметът Димитър Николов обяви, че “Супер Бургас” съвпада с изработването на новия общ устройствен план на града. До няколко месеца всички предварителни документи трябва да бъдат готови, като следващото заседание по проекта е на 23 февруари.

Изграждането на единен пътнически център ще стимулира туризма и частните фирми за морски пътнически превози, смята министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Подобен проект трябва да бъде осъществен и във Варна.

Реализацията на проекта ще продължи най-малко до 2014 г., Финансирането ще бъде осигурено със средства на държавните компании, които освен това ще кандидатстват и за средства по Оперативна програма "Регионално развитие" и за инвестиционен заем.

Споделяне

Още от Бизнес