Само публичните складове за зърно ще се лицензират

Лицензионният режим за зърнохранилищата остава за публичните складове, останалите само ще се регистрират. Това предвиждат промените в Закона за съхранение и търговия със зърно и фуражи, приети днес от правителството.

Лицензите за публичните складове за зърно ще се издават от министъра на земеделието по предложение на Националната служба по зърното и фуражите. За тези складове режимът се запазва, тъй като те издават складови записи, които са ценни книги и се ползват както за безналична продажба, така и за залагане на зърно в полза на финансови институции, обясни Злати Златев, директор на националната служба по зърно.

Останалите складове минават на регистрационен режим, като промяната ще е с подаването на молба. С промените се намаляват и изискванията за складова вместимост - от 3000 тона на 1500 тона.

Промяната на режима ще улесни дейността на зърнохранилищата и ще създаде условия да се увеличи броят им, прогнозира Златев.

С промените, Националната служба по зърното вече ще издава и сертификати за износ, както и ще има възможност да контролира всички зърнобази, а не само лицензираните, както досега.

Промените предвиждат и нов ред за регистрацията на търговците на зърно. Досега те се вписваха еднократно в регистъра на земеделското министерство чрез молба-декларация. Отсега нататък те трябва да подновяват регистрацията си ежегодно, чрез подаване на заявление в земеделското министерство до 31 март. Търговец на зърно, който не поднови регистрацията си, ще бъде заличаван от регистъра. Сега са регистрирани 4000 търговци на зърно, а реално те са два пъти по-малко, уточни Злати Златев.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?