Само Путин може да спре тази безсмислена война

Свалянето на малайзийския самолет може драматично да задълбочи украинската криза

Само Путин може да спре тази безсмислена война

Ужасяващото сваляне на малайзийския самолет и гибелта на 298 невинни хора е най-страшната катастрофа в един все по-скъпо струващ и брутален конфликт, който можеше и трябваше отдавна да бъде приключен. Украинският конфликт отиде твърде далече, продължава твърде дълго и стана твърде опасен. Това пише в редакционен коментар в петък американският всекидневник "Ню Йорк таймс" .

Вестникът посочва, че има един човек, който може да спре конфликта - руският президент Владимир Путин, като нареди на поддържаните от Русия сепаратисти в Източна Украйна да прекратят въоръжения си бунт и като прекъсне потока от пари и тежки оръжия към тези групи. Въпреки успокоителните му приказки и жестове, Путин продължава да налива масло в огъня, като не затваря тези потоци, бяга от прекратяване на огъня и избягва сериозни преговори с международно посредничество, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Ако Путин искаше да направи политическо внушение за руските интереси, той го направи още преди няколко седмици. Единственият му циничен интерес сега очевидно е да унижи и да накаже Украйна. Путин и тези, които го подкрепят, се оказват неспособни да разберат, че техният модел на управление с присъщия му клиентелизъм, корупция и култ към силата не е онзи, който много бивши съветски поданици желаят.

Руските лидери не желаят да разберат, че не ЦРУ внуши на много украинци да харесват онова, което виждат на Запад. Те предпочитат да твърдят, че Русия е жертва на американски планове и манипулации - аргумент, който Путин отново припомни в отговор на американските санкции.

Новите санкции, наложени от Вашингтон, насочени срещу някои от най-големите руски енергийни компании и банки и срещу повечето от техните висши служители, вероятно няма да променят мисленето на Путин. Но заедно с по-скромните но все пак значителни европейски санкции те трябва да го накарат да разбере, че Западът няма да отстъпи. Ако и това не сработи, как могат невинните жертви от малайзийския въздушен лайнер да не го убедят, че този безсмислен конфликт трябва да бъде прекратен веднага, подчертава в заключение "Ню Йорк таймс".

Свалянето на малайзийския пътнически самолет над Украйна може драматично да задълбочи украинската криза още преди да е станало ясно кой носи отговорност за този ужасяващ акт, посочва "Вашингтон пост".

Продължаващата вече няколко месеца гореща война между подкрепяното от САЩ правителство в Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти, както и войната на думи и на
санкции между Русия и Запада, вече включва и смъртта на близо 300 души от няколко други страни, продължава вестникът.

Той цитира мнението на бившия американски посланик в Русия Джеймс Колинс, според когото свалянето на пътническия самолет "е нов елемент, който никой не очакваше. То е едно от онези събития, които могат да имат непредвидени негативни или позитивни последствия".

Що се отнася до негативната страна, то показва очевидната ескалация както на огневата мощ и на желанието тя да бъде използвана, което може да въвлече покровителите на двете враждуващи страни в по-открито участие на бойното поле и в по-пряка конфронтация един с друг.

Но Колинс добавя, че шокиращата природа на този инцидент може да послужи и като "сигнал за събуждане" на всички замесени в конфликта. "Той може да подтикне някои хора да решат, че е необходим различен подход, защото нещата явно се изплъзват от контрол. Изведнъж може да се окаже, че много хора, обсъждайки положението в Украйна могат да кажат: стига толкова", предполага бившият дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?