Само редовно обслужваните задължения към банки подлежат на разсрочване

Само редовно обслужваните задължения към банки подлежат на разсрочване

На разсрочване подлежат тези задължения към банките, които са редовно обслужвани или са просрочвани не повече от 90 дни до 1 март, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет в събота относно механизмите за разсрочване на задълженията за 6 месеца.

"Всеки клиент може да се обърне към банката си за такъв вид облекчение" каза още той.

Финансовият министър обясни, че от механизмите могат да се възползват само потърпевшите от кризата, а не тези просрочвали задълженията си към банките преди нея. 

"Три стандартни механизма са разписани и одобрени от Централната банка. Отсрочване на главница и лихва до шест месеца, отсрочване на главница до шест месеца и още един механизъм, който е за револвиращи продукти", добави Горанов.

Всеки клиент може да заяви изрично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения, каза той той и посочи разписаните три стандартни механизма, които са одобрени от БНБ:

Механизъм № 1 – отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца;

Механизъм № 2 - отсрочване на главница за до 6 месеца;

Механизъм № 3, приложим за револвиращи продукти, който е публикуван на сайта на БНБ.

"Срокът до края на годината ще е достатъчен според мен, за да може тези компании, които изпитват затруднения с обслужване на задълженията да минат през пика на кризата", каза Горанов.

Голяма част от операциите не изискват посещение на банкови офиси, добави Горанов и поясни, че според него процесът ще тече гладко и няма да има струпване от хора пред търговските банки. 

Споделяне

Още от Бизнес