Само регулаторното съгласие дели сделката за ПОК "Доверие" от финал

Руският купувач Мастюгин вкарва още акционери и застраховател от Каймановите острови в управата на фонда, начело на който остава Даниела Петкова

Само регулаторното съгласие дели сделката за ПОК "Доверие" от финал

Само разрешението на комисиите за финансов надзор и за защита на конкуренцията и британските регулаторни органи дели от финала сделката за придобиването на 92.58 на сто в българската пенсионно-осигурителна компания "Доверие" от регистрираната във Великобритания компания "Юнайтед Кепитъл" (United Capital PLC) на руския банкер Сергей Мастюгин. Настоящият главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова, която заедно с останалата управа на дружеството подаде оставка заради продажбата, ще остане на поста си, "за да се осигури последователност на дейностите", според разпространено от "Юнайтед Кепитъл" в сряда съобщение до медиите.

В него се посочва, че дружеството е подписало окончателното споразумение с настоящия собственик на фонда – австрийската "Виена Иншурънс Груп" (Vienna Insurance Group) и до приключването на сделката главен акционер в "Юнайтед Кепитъл" ще е базираната на Каймановите острови застрахователна компания "Лайтхаус Кепитъл" (Lighthouse Capital), която пък наскоро е била купена от Мастюгин.

Цената на сделката за най-големия български пенсионен фонд, в който се осигуряват 1.25 млн. души, отново не се посочва, а само, че финансирането ѝ ще бъде осигурено от акционерите в "Юнайтед Кепитъл". Главен акционер в новия собственик на "Доверие" е Мастюгин, а до приключването на сделката за "Доверие" такъв ще е "Лайтхаус Кепитъл". В момента обаче компанията преговаряла с "няколко европейски и американски инвеститори с цел разширяване на акционерната си база и постигане на по-голямо въздействие с новото постижение". Новите акционери щели да бъдат обявени преди "Юнайтед Кепитъл" да внесе искане за одобрение от българските регулаторни органи.

Мастюгин е контролиращ съдружник в руската "Инвестбанк" (JSCB INVESTBANK Open-end JSC), собственик на руската финансово-инвестиционна къща "Ростум" (Rostum) и мажоритарен собственик на хонгконгската "Ейша Трейд Мениджмънш" (Asia Trade Management LTD). Според съобщението, интересите на Мастюгин обхващат строителство, IT компании, недвижими имоти, инвестиции и финансово консултиране в Русия, Европа и САЩ. Последните инвестиции също включват индустриални активи (откритията на дървени въглища и антрацитни въглища в Източна Русия) и логистиката. В Източна Русия той строи най-големия в региона логистичен център, а в България значителна инвестиция е направена в терминал в Свиленград.

Бъдещият собственик на пенсионния фонд, управляващ 1.8 млрд. лв., посочва в съобщението си, че "напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие, и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на България и Европейския съюз", както и да следва "принципи за етичен и социално ориентиран бизнес". Компанията допълва, че скоро ще представи своята дългосрочна стратегия за развитието на "Доверие" пред българските регулаторни органи, което ще осигури пълна прозрачност на сделката.

“Бизнес приемствеността е от съществено значение”, коментира в съобщението Сергей Мастюгин. Той допълва, че “при придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти”. Банкерът посочва, че подобно нещо е било направено при придобиването на "Лайтхаус Кепитъл".

Преходът по влизането на новите собственици ще се осъществи от Магомед Аликханов, който бил международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи и наскоро се присъединил към екипа на "Лайтхаус" след работа в "Цюрих Файненшъл Сървисис" (Zurich Financial Services) и руската "Ренова груп" на милиардера Виктор Векселберг, която е акционер в петролната ТНК-БП.. Аликханов ще оглавява инвестициите на "Юнайтед Кепитъл" в "Доверие" и ще ръководи интегрирането на специалистите от "Лайтхаус" с сегашната управа на българския пенсионен фонд, пише още в съобщението.

"За да се осигури последователност на дейностите в "Доверие", Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията. "Юнайтед Кепитъл" оценява високо силното лидерство и управленски умения на г-жа Петкова, както и нейният личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години. Партньорството със съществуващия екип ще бъде неразделна част от постоянната стратегия на "Доверие", както и добавянето на "свежи сили”, за да се повиши ефективността на компанията", завършва прессъобщението на британското дружество.

Сделката предизвика интереса на обществото и на народните представители, след като се оказа, че "Юнайтед Кепитъл" е регистрирана на британския адрес на агенция за създаване на нови фирми, има спящи сметки с 14 британски паунда в тях и връзката със собствениците става през Австрия. Депутатите привикаха в парламента за изслушване финансовия министър Петър Чобанов и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев относно собствеността на купувача и поискаха КФН да спре продажбата. Той обаче отвърна, че преди да се видят документите по сделката не може да даде становище по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес