Само регулаторното съгласие дели сделката за ПОК "Доверие" от финал

Руският купувач Мастюгин вкарва още акционери и застраховател от Каймановите острови в управата на фонда, начело на който остава Даниела Петкова

Само регулаторното съгласие дели сделката за ПОК "Доверие" от финал

Само разрешението на комисиите за финансов надзор и за защита на конкуренцията и британските регулаторни органи дели от финала сделката за придобиването на 92.58 на сто в българската пенсионно-осигурителна компания "Доверие" от регистрираната във Великобритания компания "Юнайтед Кепитъл" (United Capital PLC) на руския банкер Сергей Мастюгин. Настоящият главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова, която заедно с останалата управа на дружеството подаде оставка заради продажбата, ще остане на поста си, "за да се осигури последователност на дейностите", според разпространено от "Юнайтед Кепитъл" в сряда съобщение до медиите.

В него се посочва, че дружеството е подписало окончателното споразумение с настоящия собственик на фонда – австрийската "Виена Иншурънс Груп" (Vienna Insurance Group) и до приключването на сделката главен акционер в "Юнайтед Кепитъл" ще е базираната на Каймановите острови застрахователна компания "Лайтхаус Кепитъл" (Lighthouse Capital), която пък наскоро е била купена от Мастюгин.

Цената на сделката за най-големия български пенсионен фонд, в който се осигуряват 1.25 млн. души, отново не се посочва, а само, че финансирането ѝ ще бъде осигурено от акционерите в "Юнайтед Кепитъл". Главен акционер в новия собственик на "Доверие" е Мастюгин, а до приключването на сделката за "Доверие" такъв ще е "Лайтхаус Кепитъл". В момента обаче компанията преговаряла с "няколко европейски и американски инвеститори с цел разширяване на акционерната си база и постигане на по-голямо въздействие с новото постижение". Новите акционери щели да бъдат обявени преди "Юнайтед Кепитъл" да внесе искане за одобрение от българските регулаторни органи.

Мастюгин е контролиращ съдружник в руската "Инвестбанк" (JSCB INVESTBANK Open-end JSC), собственик на руската финансово-инвестиционна къща "Ростум" (Rostum) и мажоритарен собственик на хонгконгската "Ейша Трейд Мениджмънш" (Asia Trade Management LTD). Според съобщението, интересите на Мастюгин обхващат строителство, IT компании, недвижими имоти, инвестиции и финансово консултиране в Русия, Европа и САЩ. Последните инвестиции също включват индустриални активи (откритията на дървени въглища и антрацитни въглища в Източна Русия) и логистиката. В Източна Русия той строи най-големия в региона логистичен център, а в България значителна инвестиция е направена в терминал в Свиленград.

Бъдещият собственик на пенсионния фонд, управляващ 1.8 млрд. лв., посочва в съобщението си, че "напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие, и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на България и Европейския съюз", както и да следва "принципи за етичен и социално ориентиран бизнес". Компанията допълва, че скоро ще представи своята дългосрочна стратегия за развитието на "Доверие" пред българските регулаторни органи, което ще осигури пълна прозрачност на сделката.

“Бизнес приемствеността е от съществено значение”, коментира в съобщението Сергей Мастюгин. Той допълва, че “при придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти”. Банкерът посочва, че подобно нещо е било направено при придобиването на "Лайтхаус Кепитъл".

Преходът по влизането на новите собственици ще се осъществи от Магомед Аликханов, който бил международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи и наскоро се присъединил към екипа на "Лайтхаус" след работа в "Цюрих Файненшъл Сървисис" (Zurich Financial Services) и руската "Ренова груп" на милиардера Виктор Векселберг, която е акционер в петролната ТНК-БП.. Аликханов ще оглавява инвестициите на "Юнайтед Кепитъл" в "Доверие" и ще ръководи интегрирането на специалистите от "Лайтхаус" с сегашната управа на българския пенсионен фонд, пише още в съобщението.

"За да се осигури последователност на дейностите в "Доверие", Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията. "Юнайтед Кепитъл" оценява високо силното лидерство и управленски умения на г-жа Петкова, както и нейният личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години. Партньорството със съществуващия екип ще бъде неразделна част от постоянната стратегия на "Доверие", както и добавянето на "свежи сили”, за да се повиши ефективността на компанията", завършва прессъобщението на британското дружество.

Сделката предизвика интереса на обществото и на народните представители, след като се оказа, че "Юнайтед Кепитъл" е регистрирана на британския адрес на агенция за създаване на нови фирми, има спящи сметки с 14 британски паунда в тях и връзката със собствениците става през Австрия. Депутатите привикаха в парламента за изслушване финансовия министър Петър Чобанов и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев относно собствеността на купувача и поискаха КФН да спре продажбата. Той обаче отвърна, че преди да се видят документите по сделката не може да даде становище по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?