Само СДС не подкрепи поправката "Бриго Аспарухов"

Депутатите на СДС в парламентарната външна комисия не подкрепиха поправката в закона за отбраната, предвиждаща да отпадне възрастовото ограничение от 40 г. за приемане на кадрови военнослужещи и офицери в системата на НРС и НСО. Асен Агов от ОДС гласува против поправката "Бриго Аспарухов", а Мария Стоянова се въздържа. С 9 гласа на депутатите от НДСВ, БСП и ДПС промяната бе приета. Вносителите на поправката са от същите три парламентарни сили.

"Поправката е ненавременна. Тя се прави за определена личност", обясни отрицателния си вот Асен Агов. С думите "Питайте управляващите" той не пожела да назове име. Още вчера вносителите на промяната обаче обясниха, че тя се правела, за да се даде възможност на стари професионалисти от разузнаването и на съкратени офицери от армията да работят в НРС. Поправката бе наречена "Бриго Аспарухов", тъй като именно неговите 57 години бяха посочени преди седмица от министъра на отбраната Николай Свинаров като пречка за евентуално заемане на директорския пост в НРС.

Агов заяви още, че поправката не урежда въпроса за девоенизацията на разузнаването и че чрез нея се прави опит да се върнат на служба служители на комунистическата Държавна сигурност. Хора с опит в тази сфера и над определена възраст, в България са единствено служителите на ДС, допълни Агов.

Днес Аспарухов отрече да му е предлагано да заеме поста шеф на НРС и нарече твърде преувеличени слуховете, че корекцията в закона се правела заради него. Той обаче отказа да отговори еднозначно връща ли се в разузнаването или не. На въпрос дали би се върнал, Бриго Аспарухов отговори: "Ако искате да ме питате дали имам любов към тази професия, съществува любов вечна към тази професия."

Смисълът на поправката - на ръководни постове в НРС да бъдат привлечени стари кадри на разузнаването, обаче бе потвърдена от председателя на парламентарната външна комисия Станимир Илчев. След заседанието НДСВ-депутатът заяви: "С поправката ще премахнем възрастовото ограничение, което дава възможност да се насочим към далеч по-широк спектър от кандидати за ръководители на службата".

Вчера съвносителят на поправката от НДСВ Владимир Дончев обясни, че тя се правела заради членството на България в НАТО. "Новата реалност за България след поканата за НАТО налага да се привлекат компетентни и добре подготвени хора на ръководни позиции, независимо от годините, на които са в момента", заяви той.

Преди ден обаче премиерът Сакскобургготски настоя за законови промени в статута на НРС и НСО в точно обратния смисъл. Пред депутатите от НДСВ и ДПС Симеон е казал, че ръководствата на двете служби трябва да се девоенизират, това се налагало в контекста на евроатлантическата ни интеграция, така било във всички европейски държави, пояснил царят.

Също вчера военният министър Николай Свинаров беше категоричен, че предложението на премиера е именно за това "ръководствата на НРС и НСО да бъдат цивилни, а не военни". Падането на възрастовата граница, внесено от депутатите и искането на Сакскобургготски за девоенизиране са две противоречиви тези и е безумно да се прилагат заедно, посочи Свинаров и допълни: "Ако ръководствата на тези служби са цивилни, падането на възрастовата бариера е безумно, защото това ограничение засяга само кадрови военнослужещи".

Също вчера депутати коментираха, че поправката на НДСВ, БСП и ДПС означава на практика външното разузнаване да се отвори за хора, чиито кариери са изграждани по стандартите на Варшавския договор, които са сътрудници на бившата ДС и военното разузнаване. Според тях това е несъвместимо с новото изграждане на българските специални служби, които трябва да бъдат попълнени с цивилни кадри с гражданско образование или такива, завършили натовски академии и школи.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?