Само сертифицирани дърводобивни фирми ще могат да работят от 2016 г.

Само сертифицирани дърводобивни фирми ще могат да работят от 2016 г.

Дърводобивните фирми ще трябва да имат специални сертификати от 2016 г., за да работят. Това предвиждат промени, разработени от Министерството на земеделието и храните. До момента такива документи имат само 73 предприятия.

Сертификатите означават, че дружествата спазват определени стандарти. Освен това е възможно проследяване на произхода на дървесината. За целта се сертифицират и горите. До момента едва една четвърт от горите в страната са сертифицирани – около 700 000 хектара.

Задължителните сертификати са инструмент, който ще доведе до изсветляване на сектора и осъществяване на външен, независим контрол, което ще доведе и до по-добро стопанисване на горите, обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Международният сертификат дава достъп до нови пазари и повишава продажбите. Близо 70% от клиентите в Холандия и Великобритания и повече от половината от тези в Швейцария посочват, че предпочитат да купуват продукти от дърво, които са с логото на сертифицираща система.

Само 16 организации в света имат право да извършват сертификация, като няма такава базирана в България или на Балканите. Процесът не се контролира от държавата, а от акредитирани одитори, които пък се проверяват от чужди партньори.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?