Само шестима ще се пробват като независими кандидат-депутати

Едва шестима независими кандидат-депутати са издигнати в цялата страна. Това сочат данните от всички 31 районни избирателни комисии. Гражданските номинации са твърде малко на фона на декларираните по време на протестите заявки от всички групи протестиращи за влизане в политиката.


Според хронограмата на ЦИК на 1 април изтече законовият срок за регистрация в районните избирателни комисии на инициативните комитети, които номинират един претендент. До 9 април пък кандидатите трябва да се регистрират, представяйки 5000 подписа на избиратели в съответния район.

Вече е известно, че нападателят на лидера на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, е издигнат от инициативен комитет за кандидат-депутат в Бургас по идея на свои съседи от бургаския квартал "Славейков". Ден по-късно Софийската градска прокуратура (СГП) му повдигна обвинение за опит за убийство на Доган, а в отговор той заплаши ръководството на ДПС с отворено писмо от ареста, публикувано в четвъртък във в. "24 часа".


Като независим кандидат за депутат ще се яви и бившият общински съветник във Варна от ДПС и предишен президент на футболния клуб "Спартак" Иван Славков. Неговият инициативен комитет подаде заявление за участие във вота още миналата седмица. В средата на януари тази година той беше осъден на 10 години затвор от Варненския окръжен съд по обвинение в организиране и ръководене на престъпната група за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Съдът остави без уважение молбата на подсъдимия Славков да напусне пределите на страната и да пътува до Брюксел по покана на евродепутата Слави Бинев.

В Плевен е регистриран инициативен комитет в подкрепа на хирурга Жоро Ничев, който през 2009 г. също се пробва като независим кандидат за депутат.

В 23-ти МИР в София инициативен комитет издига за депутат Духомир Минев - икономист и социолог. Той работи в Института по социология на БАН, бил е зам.-министър на социалните грижи в правителството на Филип Димитров, в момента е председател на "Антибедност мрежа" - България, която има консултативни функции към Съвета на Европа и Европейската комисия.

В 24-ти столичен район за независим народен представител ще се пробва Кольо Ранчев, а в 25-и - Светозар Костадинов, съобщи "Дневник".

Споделяне

Още от Избори 2013