Само щерката на кадър на ДПС искала да стане шеф на съдиите по вписванията

Агенция по вписванията

Единствено Садифе Мехмедова, дъщеря на лидера на ДПС в Търговище Хамди Илиязов, била готова да поеме отговорността и да стане шеф на съдиите по вписванията в Софийския районен съд (СРС). Това стана ясно от думите на правосъдния министър Зинаида Златанова по време на парламентарния контрол в петък.

В началото на седмицата стана известно, че Мехмедова е била избрана между 21 други съдии по вписванията в СРС, сред които тя е една от съдиите с най-малък стаж. Според закона ръководител на съдиите по вписвания се определя от министъра на правосъдието, като изискването е съдията да е с "доказани професионални качества".

"Законодателят не е дал тълкуване на понятието професионални качества. Считам, че повечето съдиите по вписванията в Софийския районен съд притежават необходимите качества. Друг е въпросът колко от тях биха поели предизвикателството (да станат ръководители – бел. ред.)", каза министър Златанова

До 17 ноември поста ръководител на съдиите по вписванията към СРС бе заеман от Илиана Дикова, която има 15-годишен стаж. Тя е била и два мандата председател на Асоциацията на съдиите по вписванията. В средата на ноември петгодишният ѝ първи мандат като ръководител изтича. Според закона тя може да бъде назначена за втори.

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов е изпратил препоръка до министъра на правосъдието, в която уточнява, че Дикова е "с доказани професионални и морални качества, притежава ръководни умения и такива за работа в екип, демонстрира отлични комуникативни способности и изпълнява служебните си задължения съвестно и отговорно".

Вместо Илиана Дикова обаче от Министерството на правосъдието се спират на съдия Садифе Мехмедова. Тя започва кариерата си като инспектор-юрист във варненската дирекция на Комисията за конфискация, където остава за кратко. През 2007 г. е назначена за съдия по вписванията, но малко след това излиза в отпуск по майчинство. Преди да се върне отново на работа, Мехмедова кандидатства безуспешно за младши съдия.

От решението на правосъдното министерство излиза, че институцията не обвързва доказването на професионалните качества с упражняването на професията.

Неофициално от министерството обясняват, че зад това назначение стои заместник-министърът Сабрие Сапунджиева, която е кадър на ДПС.

Зинаида Златанова обаче определя критиките за политическо кадрува в системата като опит за "дискриминация" по отношение на Садифе Мехмедова и предпочита да не говори за малкия ѝ опит като съдия по вписванията.

"Понятието "професионални качества" не е тълкувано от закона. За мен да се притежават необходимите професионални качества означава да се изпълняват съвестно служебните задължения, да няма наложени наказания и да има достатъчно професионален опит", коментира министърът.

Златанова аргументира решението си да не назначи много по-опитната Илиана Дикова с доклад от проверка на работата на съдиите по вписванията в СРС. В него се казва, че съдиите по вписванията нямат отделно помещение и няма система за видеонаблюдение. Това са все условия, които не са зависели от работата на Дикова, още повече тя е участвала в писането на този доклад и препоръките към него.

"Слава Богу, засега успяваме с моя екип да издигаме наистина доказани професионалисти, хората от системата, хора, които са се доказали години наред, какъвто е случаят със Садифе Мехмедова. Фактът, че това е първият случай, в който се повдига въпрос, не от вас, признавам, че въпросът беше повдигнат от друга медия, ме притеснява, защото тук говорим за колега с турско име. Ако това е причината, аз няма да позволя да се спекулира с това", каза Златанова по-рано през деня пред бТВ.

Според нея няма значение кой е баща или майка на Садифе Мехмедова и това няма отношение към нейното издигане в кариерата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?