Само "Силезия" запазва интерес към ОЦК-Кърджали

Само полският консорциум "Силезия" е останал да преговаря за наемане на "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали, който е в тежко финансово състояние, а стачкуващите миналия месец заради неплатени заплати металурзи дадоха кредит на доверие до 20 юни, за когато премиерът Бойко Борисов се ангажира да намери решение на проблемите на дружеството на Валентин Захариев.

Другите двама кандидати за оздравяване на предприятието - българската компания "Химимпорт" на варненската група ТИМ и групата около руската "Уралмаш", официално са се оттеглили от преговорите, обясни в петък президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той каза още, че в началото на идната седмица ще представи пред премиера Бойко Борисов и собствениците на КЦМ-Пловдив и "ГОРУБСО-Мадан" списъците с желаещите кърджалийски металурзи да започнат работа в двете предприятия.

Работниците в ОКЦ-Кърджали се заканиха след 20 юни да започнат нови протести, ако няма промяна в положението, на 25 юни всички отново ще подадат молби в съда за издаване на изпълнителни листове за изплащане на трудовите им възнаграждения за последните 4 месеца.

"От началото на март досега са напуснали 121 души, повечето от които са специалисти и ситуацията няма да става по-добре”, каза Бельо Белев, председателят на синдикалната организация на КНСБ в предприятието. Регионалният шеф на организацията Иванка Караколева пък обеща, че след 20 юни вече няма да прави опити да възпира хората да напускат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?