Само смъртта е безспорно доказателство за фиктивните прегледи

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да се натъкват на случаи, при които лекари отчитат дейност, която не са извършили. Въпреки, че това нарушение е много разпространена практика, в четвъртък от касата съобщиха, че през тази година има само три прекратени договора с лечебни заведения в доболничната помощ заради отчетена, но несвършена работа.

"Само в тези три случая има безспорно доказателство, тъй като пациентите са били починали, а е било отчетено, че са им извършени профилактични прегледи", каза Галя Йорданова, шеф дирекция "Контрол в извънболничната медицинска помощ” в касата.

Тя обясни, че много трудно се събират доказателства за нарушенията в доболничната помощ, защото пациентът трябва да отиде и да се оплаче, че прегледът реално не е извършен. Освен това пред съда трудно се представяли безспорни доказателства за неизвършени прегледи, защото там важат предимно документи. "В случаите, в които са отчитани прегледи на починали пациенти, доказателствата за нарушение са безспорни", обясни Йорданова.

В болничната помощ през тази година е прекратен само един договор с лечебно заведение – заради неизпълнена докрай дейност по клинична пътека.

Сред най-честите нарушения, на които се натъква НЗОК в извънболничната помощ, е искането за доплащане от пациенти за оказана медицинска помощ, която напълно се покрива от касата. Често се случва в доболничната помощ да се отчита преглед на пациент, който в същото време лежи в болница.

В болничната помощ проверките са установили случаи, при които на книга един и същи пациент лежи едновременно в две различни болници, както и на пациенти, които влизат постоянно в болница да се лекуват по различни клинични пътеки. От касата обясниха, че неправилното приемане в болница продължава да е сериозен проблем. "Хора се насочват за болнично лечение, без на практика да имат нужда от него", коментира Йорданова.

Освен това е установено, че не се спазват изискванията за диспансерно наблюдение и по този начин на пациентите са правят по-малко изследвания и прегледи от тези, които им се полагат. Тези нарушения са били открити в програмите на касата за майчино и детско здравеопазване.

За откритите в доболничната и болничната помощ нарушения са наложени санкции в размер на 5.5 млн. лева, които обаче подлежат на обжалване.

От касата отчетоха, че към 31 юли районните каси са водили 203 дела на местно ниво и 123 дела във Върховния административен съд (ВАС). Приключили са 94 дела във ВАС, 59 от тях - в полза на касата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?