Само срещу ДПС няма сигнал за фалшиви подписи, единици се оплаквали от ГЕРБ и БСП

Прокуратурата ще проверява евентуални сигнали по казуса с ЦИК

Само срещу ДПС няма сигнал за фалшиви подписи, единици се оплаквали от ГЕРБ и БСП

Движението за права и свободи (ДПС) е единствената партия, срещу която няма подадени сигнали в Централната избирателна комисия (ЦИК) за злоупотреба с лични данни в подписката, с която формацията трябва да удостовери явяването си на европейките избори.

Другите две партии с минимални нарушения - между едно и три - са БСП и ГЕРБ. Това съобщиха неофициално пред Mediapool от ЦИК. Изборните специалисти твърдят, че те не са правили обобщена справка за броя на злоупотребите, но повечето от тях са се интересували за партиите, които са ги излъчили в комисията.

Обяснението, което експертите дават за масовите злоупотреби, е, че повечето формации ползват подписки от предни избори. Отделното е, че малки партии, които се явяват за първи и втори път на избори, традиционно купуват необходимите им лични данни от фирми, които търгуват с тях.

"За референдумите, при които партиите трябва да съберат половин милион подписа, картината вероятно е още по-грозна. Имаме само две успели партии до момента – БСП и ГЕРБ, като не е ясно до каква степен са ползвали "преотстъпени" им бази данни", твърдят още експерти.

Неофициалните коментари на "феноменално чистата" подписка на ДПС, срещу която няма оплаквания, е, че партията има "най-крепостен" електорат и заради това няма никаква необходимост от подписи фантоми.

Другият момент, според експерти, е, че потенциалните жертви на движението, които може да не са се подписали в документа им, а всъщност данните им да фигурират, на практика са етнически турци, които е слабо вероятно да извършат проверка в страницата на ЦИК.

Скандалът с партийните подписки за регистрация на евровота, пълни с фантоми, избухна ден след като на страницата на ЦИК бе открита възможността избирателите да проверяват дали името им е включено документацията, с която формациите се регистрират за вота.

Проверката може да бъде направена чрез платформа, на която гражданите въвеждат единния си граждански номер (ЕГН), за да разберат дали са включени в списъка на подкрепилите някоя партия или коалиция.

Президентът: Институциите да си свършат работата, скандалът е сериозен

В сряда скандалът бе коментиран от президента Росен Плевнелиев, който заяви, че институциите трябва да си свършат работата, да направят своите проверки и съответно да има наказани.

По думите му това е сериозен скандал, който тепърва ще се развива, и е недопустимо да се фалшифицират подписи на български граждани.

Прокуратурата ще проверява сигналите

Прокуратурата ще проверява за извършени документни престъпления при разследването на скандала с използваните незаконно ЕГН-та на граждани в партийни подписки. Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров.

Той допълни, че до момента в държавното обвинение са постъпили 20 сигнала от граждани, които са се открили в партийните подписки, без да са се подписвали в тях.

В същото време главният прокурор обясни, че проблемът с ЦИК има две страни и едната не засяга обвинението.

"Едната страна е криминалната. Това е от компетентността на прокуратурата. Що се отнася до втората част от играта, прокуратурата няма отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно. Това е проблем от компетентността единствено и само на ЦИК", каза Цацаров. Според него е ясно, че има фалшификации в подписките.

"Дали всички проверки ще бъдат част от едно досъдебно производство или не, ще бъде съобразено с оглед на конкретните обстоятелства. Най- вероятно всяко престъпление, ако говорим за престъпление, във всеки един конкретен случай, има различно място на извършване", каза Цацаров.

Поради тази причина проверките ще бъдат разхвърляни на различни административни прокуратури в цялата страна, обясни главният прокурор.

"Проблемът за законосъобразността на регистрацията на партии и коалиции не е от компетентността на прокуратурата. Не ме разбирайте, не прехвърлям топката в другата част на игрището, но нека и на нас да не ни я прехвърлят", каза Цацаров.

ЦИК: Тайната на вота не е застрашена

Сутринта в сряда говорителят на ЦИК Камелия Нейков коментира, че тайната на вота не е застрашена. Преди ден от Програма ”Достъп до информация” обявиха, че новата функционалност на сайта на комисия стимулира корпоративния вот. Причината е, че всеки работодател би могъл да провери в коя подписка фигурират неговите работници.

”Въпрос на законодателно решение е как да се регулира събирането на подписи оттук нататък, например, да се изисква лична карта при полагането на подпис”, каза Нейкова, но допълни, че мястото да се регулират тези отношения не е Изборния кодекс.

Говорителят на ЦИК цитира закона, в който пише, че комисията трябва да осигури възможност на всеки гражданин по ЕГН да установи в коя подписка фигурира. Според нея няма нищо нередно в справката на ЦИК, която е подобна на справките, които се правят чрез сайта на Националната агенция за приходите.

Нейкова уточни, че има партии, срещу които няма сигнали, а подписките за независимите кандидати ще се проверяват след 20 април.

Търговия с данни

Според бившия член на ЦИК проф. Михаил Константинов около 100 фирми в България се занимават с покупко-продажба на лични данни.

”Такива мърляви работи като ЕГН-та отдавна са разпродадени. Истинските хубави лични данни са – къде работите; колко ви е заплатата; колко ви струва апартаментът; кога почивате; колко деца имате и в кое училище ходят. Те служат за всичко, най-невинно за реклама, второ – за изнудване, трето – за каквото поискате, или за да ви вземат жилището, което е масовата практика”, каза Константинов.

Според него сигнали за големи проблеми с опазването на личните данни има от 1994 година, когато за първи път е станало ясно, че има злоупотреби.

”В момента между 1/2 и 1/3 от всички лични данни в България са напълно компрометирани. Основната дупка за изтичане на лични данни – след изборите има едни торби, на едни минали избори гледахме някакви малоумни, които носят торбите, и което няма никакво отношение към изборния резултат, защото има едни използвани бюлетини, които са боклук, има обаче други работи – списъците. Там срещу всеки гласувал избирател е написано неговото ЕГН. Тези торби се съхраняват в едно мазе, без никакъв контрол. Всеки може да отиде да си вземе било цяла торба, било колкото иска списъци оттам”, обясни бившият член на ЦИК пред БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014