Само това не сме правили - да приватизираме със закон !?

Как ще коментирате решението на АП да отреже "Дойче банк" от приватизацията на Булгартабак?

Агенцията за приватизация изпраща тази седмица няколко противоречиви сигнали. Може би и те са объркани от всичко това, което се случва - регистриран, нерегистриран, изкупил - неизкупил. Виждаме, че когато не се спазват законни процедури и не се върви по стратегията за приватизацията, настъпва пълно объркване и неяснота.

Възможно ли е чрез закон парламентът да определи кой да е купувачът на Булгартабак?

За какво са тогава Агенцията за приватизация и Министерски съвет? Нали на АП и на МС е вменено да свършат тази работа. Само това не сме правили, сега да приватизираме и със закон.

Възможно ли е да бъде сключена сделка с другите двама кандидати, от които АП поиска да си удължат офертите?

Според мен би трябвало да се стартира по принцип процедурата, хайде ако не от началото, поне след утвърждаване на оценката от министъра на финансите. Да се стартира отново - става много фалшива тази работа. Аз не очаквам нещо коренно различно от това, което вече се е появило от другите двама кандидат-купувачи.

Вие бихте ли подкрепили промяна в стратегията за приватизация, за да се започне отначало цялата сделка?

Въпросът е да се види каква е промяната в стратегията. За това казвам, че чакам да видим какво е конкретно предложението. Нищо ново не е поднесено като предложение на никого за обсъждане.

Трябва да е категорично ясно, че специално СДС стои твърдо за приватизация и не е нито против "Дойче банк", нито против "Адвент". Точно обратното - те са сериозна банка и сериозен фонд, но лошото е, че са подведени от своите партньори, които са им осъществявали сделката.

Още от Бизнес