Само трима останаха кандидатите за морския флот

Само трима останаха кандидатите за морския флот

Само три фирми от общо 23 –те, закупили конкурсна документация, подадоха документи за доказване на съответствие на своята дейност със заложените критерии към кандидатите за участие в надпреварата за приватизацията на 70 процента от акциите на Параходство “Български морски флот”, съобщиха във вторник от Агенцията за приватизация (АП).

От първоначалната навалица от претенденти останаха консорциумът “Кей джи Маритайм Шипинг” АД, в който според предоставената от АП информация германската фирма “Маrtrade Shipping+Transport” GmbH е чартьор.  Останалите двама кандидати са индийската “Essar Shipping&Logistics Limited” от Мумбай, която потвърди своя интерес и при скорошното посещение на премиера Сергей Станишев в Индия, и гръцката “Chartworld Shipping Corporation” от Атина.

Проверка на Mediapool показа, че акционерното дружество “Кей Джи Маритайм Шипинг” е регистрирано на 13 септември 2007 г. в София с предмет на дейност “морски и крайбрежен транспорт”. Собственик на 99 на сто от акциите е Светлин Стойнев, който според електронната система “Дакси”, участва в управлението на хокеен клуб “Славия”, в сдруженията “Автомобилен ретро клуб – Агресия”  и “Асоциация за бизнес и спорт” и други. Стойнев е бил в управлението и на търговския център “Илиенци”.

Чартьорът "Маrtrade Shipping+Transport” GmbH, който участва в консорциума, е създаден през 1993 г. и е базиран в Дюселдорф на река Рейн, има офиси в Одеса и Дубай за връзки с тамошните клиенти. Извършва редовни превози от Черно море до Червено море, покрива дестинации до Средиземноморието, западните брегове на Индия,  както и до Северна и Южна Америка, според данни от сайта на компанията.

Запознати обаче коментираха, че предметът на дейност, с който е регистриран консорциумът с посочения чартьор – морски и крайбрежен транспорт, практически не съществува в международното морско право. И на практика под това се разбира атракционните дейности около морския бряг, като водни колелета и пр.

По неофициална информация на Mediapool, индийците предлагат най-добрите условия за морския ни флот.

До 19 октомври от АП трябва да кажат, дали кандидатите отговарят на предварителните условия на процедурата ида им бъде издаден сертификат за допускане в следващия етап на конкурса, след което ще могат да купят информационен меморандум за дружеството. Допуснатите до следващия кръг, ще имат право на допълнителна информация до 24 октомври.

Крайният срок за подаване на предварителните оферти е 8 ноември 2007 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?