Само трима видни кандидати остават в президентската надпревара в Египет

Избирателната комисия в Египет дисквалифицира още един известен кандидат-президент и остави само трима видни кандидати в надпреварата, чийто изход ще реши посоката, в която ще поеме едногодишната революция, пише в. "Вашингтон таймс".

Ахмед Шафик, който бе назначен за премиер миналата година в последните дни на президентството на Хосни Мубарак, е 11-ият кандидат, който бе изключен от надпреварата. Сред останалите 10 кандидати, дисквалифицирани миналата седмица, са кандидатът на "Мюсюлмански братя" Хайрат аш Шатер, твърдолинейният салафистки проповедник Хазем Абу Исмаил и бившият началник на разузнаването при Мубарак Омар Сулейман.

Главните кандидати сега са Мохамед Мурси, който замести Шатер като претендент от "Мюсюлмански братя", бившият външен министър и бивш генерален секретар на Арабската лига Амр Муса и Абдел Муним Абу ал Футух, дългогодишен лидер на "Мюсюлманските братя", който бе изключен от организацията миналата година, защото наруши обещанието ѝ да не издига кандидат за президент.

Египтяните ще гласуват в първия кръг от изборите на 23 и 24 май и двамата кандидати с най-много гласове ще отидат на балотаж на 16 и 17 юни, ако никой не получи мнозинство на първия кръг. Победителят може да реши съдбата на едногодишната египетска революция, която вече доби ислямистка насоченост, отбелязва вестникът, като припомня, че Партията на свободата и справедливостта на "Мюсюлмански братя" и салафистката партия "Нур" вече спечелиха общо две трети от местата в парламента.

"Вашингтон таймс" цитира анализатори, според които заради ниския рейтинг на Шафик е твърде рано да се прогнозира как отпадането му ще повлияе на резултата от изборите. Стивън Кук, старши сътрудник в Съвета за външни отношения и автор на книгата "Борбата за Египет", твърди, че вероятно поддръжниците на Шафик ще гласуват за Амр Муса, за да попречат на Абу ал Футух и Мохамед Мурси да спечелят.

Муса, който някога бе смятан за фаворит, е изправен пред трудна битка, дори да стигне до балотаж, смята изданието. Според неотдавнашно проучване 57 процента от египтяните предпочитат ислямистки кандидат.

"Главният въпрос е дали египетските секуларисти ще са достатъчно активни в подкрепата си за Амр Муса и дали ислямистите ще се обединят около един кандидат или ще разделят гласовете си между Мурси и Абу ал Футух", каза Ерик Трейгър, експерт по Египет във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?