Само тютюнопроизводителите ще вземат всичките си допълнителни пари

Правителството не може да постигне икономии в администрацията от 900 млн. лв., затова ще се откаже от планирани допълнителни разходи, като запази единствено обещаната субсидия за тютюнопроизводителите. Това съобщи в сряда след заседанието на кабинета министърът на финансите Симеон Дянков.

Той каза, че три министерства няма да спестят на хазната и един лев разходи, но това, по думите му, е обяснимо. След поредното заседание на Съвета по административна реформа във вторник стана ясно, че ще бъдат спестени със 145 млн. лв. по-малко.

С толкова ще бъдат намалени плановете за нaякои по-високи разходи при актуализацията на бюджета, обясни министърът. Няма да се реже само от парите, предвидени за компенсиране на тютюнопроизводителите, каза още той. На фона на тези ограничения правителството гласува и допълнителни 20 милиона лева, които трябва да отидат приоритетно към млечния сектор. Според земеделския министър Мирослав Найденов той е бил най-силно ударен от кризата.

Намалението с по 20% разходите на всички министерства бе представено преди две седмици като една от основните антикризисни мерки.

"Целта, която беше 20%, след този анализ се оказа, че някои министерства могат да достигнат тази цел, а при някои министерства реално няма какво да се реже вече от бюджет, дори напротив, трябва да се дават допълнителни пари. Седем от министерствата ще достигнат до заветната цел 20% намаляване на разходите. В три министерства бюджетът остава такъв, какъвто е, това са МВР, Министерството на труда и социалната политика и Министерство на отбраната," посочи в сряда Дянков.

Сред ведомствата има такива, които ще спестят между 5 и 15% от разходите си.

При това положение правителството ще съкрати част от някои от планираните допълнителни разходи. Намирането на недостигащите 145 млн. лева ще засегне разплащанията на задължения от предходни години, за които бяха предвидени 720 млн. лв., финансирането на инфраструктурни проекти, за което бяха отделени 260 млн. лв. Ще се намалят и допълнителните трансфери към социалното министерство от 142 млн. лв., както и за националната компания "Железопътна инфраструктура" (50 млн. лв.).

Единствено предвидените субсидии за тютюнопроизводителите от 162 млн. лв. няма да бъдат пипани, каза Дянков, но не уточни с какви мотиви няма да се посяга единствено на парите, които ще отидат при електората на ДПС.

След като бъдат направени тези корекции, до края на седмицата проектът за актуализация на държавния бюджет ще бъде внесен в парламента.

Според последните изчисления по 15% от бюджета си ще спестят министерствата на транспорта и на външните работи. Предложения за икономии от 10% са направили МОСВ, министерствата на икономиката и на културата.

Министерството на правосъдието ще спести едва 5 на сто. "Там благодарение на успешната работа на МВР затворите имат повече работа и затова се налагат допълнителни разходи. По тази причина правосъдното ведомство ще постигне по-малко намаляване на разходите си", каза Дянков.

Според него заради сключените в миналото договори може да се наложи да се налеят и допълнителни средства в Министерството на отбраната.

Малко преди да се представи проекта за ограничаване на разходите, който ще бъде внесен в Народното събрание, МВР обяви, че съкращава щата си с 3000 души.

Спестените средства ще останат на разположение на силовото министерство, но все още не се знае колко точно ще се спести и за какво ще бъде харчено. По думите на зам.-вътрешния министър Веселин Вучков за последната година МВР реално е намалило щата си с 12%.

Дори и след последното съкращение обаче в министерството ще останат още 3000 незаети места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес