Само в България корпорациите плащат реален данък печалба

В ЕС масово официалната ставка се разминава с внесените постъпления

Само в България корпорациите плащат реален данък печалба

Единствената държава в ЕС, в която големите мултинационални компании плащат реалния данък печалба, е България.

Това сочи изследване, което ще бъде представено в Европейския парламент в Брюксел от партия "Зелените", съобщава в. "Зюддойче цайтунг".

Във всички държави от ЕС, с изключение на България, корпорациите плащат по-малко от официалната ставка.

"Зелените" призовават за повече прозрачност на данъчните практики на мултинационалните компании, заяви говорителят им Свен Григолд. По думите му Европейската комисия е направила добри законодателни предложения в тази посока, но е необходимо да се преодолее блокадата на Германия, за да могат те да бъдат придвижени.

Докладът на "Зелените" е направен от данъчния експерт Петер Янски от Карловия университет в Прага на базата на информация от базата данни "Орбис" за периода 2011-2015 г. Резултатите показват много големи разлики между задължителните данъчни ставки и реалните платени постъпления, пише Зюддойче цайтунг.

Люксембург, където министър-председател бе сегашният шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, оглавява класацията по най-високо разминаване между ставките и реално платените данъци. Официалната ставка на данък печалба в страната е 29%, но корпорациите плащат средно 2%.

Драстични разминавания има също в Унгария, Холандия и Австрия.

Германия е малко над средното съотношение. При данъчна ставка 30% реално корпорациите плащат около 20%.

В Гърция и Ирландия излиза, че корпорациите плащат повече, отколкото са длъжни. Ставката в Гърция е 24%, а корпорациите плащат средно около 28%. В Ирландия при 13% официално облагане компаниите реално внасят 16%, сочи изследването.

Според "Зелените" ЕС трябва да покаже на избирателите преди изборите през май, че взема ефективни мерки срещу съмнителните данъчни практики. Според партията трябва да отпадне възможността компаниите да могат да обявяват печалбите си в държавите с ниски ставки, а трябва да плащат данъците си там, където реално е създадена печалбата.

Към днешна дата в ЕС няма консенсус около въвеждане на обща ставка на данък печалба, така че европейските държави продължават да се състезават с различно ниво на облагане, за да привличат финансови корпорации.

България е сред държавите, които са против общата ставка. У нас философията на данък печалба е ниска ставка (10%), но широка данъчна основа, тоест малко изключения от облагане. В много европейски държави е обратното – има висока стандартна ставка, но много предвидени изключения от облагане.

Лидерът на "Зелените" в германския парламент Антон Хофрейтер призова преди Световния икономически форум в Давос корпорациите да бъдат по-отговорни за решаването на социалните и екологични проблеми на съвремието. "Тези, които мислят само за краткосрочна максимална печалба във времена на надигащ се популизъм и горещи екологични кризи, режат клона, върху който седят", каза Хофрейтер.

Той призова политическия и бизнес елит, събран в Давос, за "по-силна демократизация на икономиката", така че корпорациите да отчитат мнението на хората и неправителствените организации, преди да вземат бизнес решенията си.

Споделяне

Още от Бизнес