Само в София надделяха противниците на нова ядрена централа

Гласуването в тази референдум било като плуване в басейн със сярна киселине

Само в София надделяха противниците на нова ядрена централа

Единствено в столицата противниците на новата ядрена централа са били повече от поддръжниците ѝ сред участниците в референдума как да се развива ядрената ни енергетика, сочат данни от социологически проучвания на “Галъп Интернешънъл“, обявени от представителя на агенцията Кънчо Стойчев пред бТВ. В София 50.2 на сто от пусналите бюлетини са се обявили против нова АЕЦ, в селата обаче 67.7 процента от гласувалите са “за“ нова ядрена мощност, в големите градове подкрепа е дошла от 57.7 на сто.

 

Според данните на “Галъп“ в допитването са участвали около 1.5 млн. души. Това бе определено като забележителен резултат от Стойчев, защото гласуването в ядрения референдум било като "плуване в басейн със сярна киселина". 90 на сто от участвалите във вота са с висше и средно образование, което е ясен показател, че те са взели информирано решение, преди да пуснат бюлетината си. Ромите бяха големият отсъстващ в референдума, заяви социологът..

 

Вотът е много шарен и не е повлиян от партийните централи, коментира още Стойчев. Той даде за пример фактът, че въпреки призивите на Меглена Кунева към поддръжниците на нейното “Движение България за гражданите“ 60 на сто от тях са отишли пред урните и 62.1 на сто от тях са пуснали бюлетина в подкрепа на нова АЕЦ.

 

Макар да не получиха ясни партийни указания как да гласуват, поддръжниците на ДСП са дали своя вот в полза на развитието на ядрената енергетика с нова централа. 84.8 на сто от тях са пуснали бюлетина “да“. С по-скромен резултат от 73.3 процента “за“ се представиха привържениците на “Атака“, макар техният лидер Волен Сидеров да се обяви за спасител на вота.

 

Естествено привържениците на социалистическата идея и инициатори на ядрения референдум, макар и не точно във вида, в който се проведе, бяха най-активно участвалите. 90.8 процента от феновете на БСП са пуснали бюлетина в подкрепа на нова АЕЦ и в този смисъл идеята на червената партия да преброи по този начин електоралната подкрепа преди парламентарните избори свърши работа.

 

Въпреки ясната директива на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов да се гласува против на референдума, 23 на сто от привържениците му са отговорили положителна на поставения им въпрос. Доста по-твърди са подкрепящите ДСБ, от които 82.5 процента са дали отрицателно становище в допитването. По думите на Борисов именно позицията на партията на Иван Костов против АЕЦ “Белене“ изиграла лоша шега та ГЕРБ, тъй като голяма част от привържениците на управляващите не искали да гласуват по един и същ начин с ДСБ.

 

По данните на “Галъп“ най-много противници на идеята за нова ядрена централа има сред хората на средна възраст – между 31 и 50-годишните. От тях 48.5 на сто не искат друга АЕЦ, малко по-ентусиазирани по темата са младежите от 18 до 30 години – 46.4 процента не искат нова ядрена мощност. Хората на възраст над 51 година са най-масовите поддръжници на ядрената идея – 66.2 процента са “за“.

Споделяне

Още от България