Само за ден девет столични училища получиха фалшиви бомбени заплахи

Полицията търси авторите на сигналите, които отскоро са зачестили

В девет столични училища в понеделник бяха подадени анонимни сигнали за взривни устройства, които обаче не осуетиха учебния процес.

Две от училищата са в една сграда - Първа английска гимназия и 112-то основно училище "Стоян Заимов". Другите училища, за които са получени сигнали за бомба, са Софийската математическа гимназия, 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов", 38-мо училище, Професионалната гимназия по прецизна техника и оптика "Ломоносов", 9-та Френска гимназия, 45-то Основно училище.

31 СУЧЕМ е проверено и взривно устройство не е открито. Учебните занятия там продължават. Занятията не са били преустановени и във Френската гимназия. Софийската математическа гимназия и Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика остават затворени за 24 часа.

От полицията съобщиха, че сигналите са от различни райони на София и са подавани от хора с различни гласове. Всички сигнали са постъпили на тел. 112.

От МВР съобщиха, че от миналата седмица в полицията са постъпвали по два-три сигнала на ден за бомбени заплахи в столични училища, но при всички не са установени взривни устройства.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева предположи, че, ако ученици са се обадили е заради предстоящи класни и контролни работи.

“Има някакъв кръг от заподозрени за сигналите за бомби“, каза Виолета Аланджийска, началник група “Детска престъпност” към СДВР като уточни, че не е хубаво да се разкрива всичко от кухнята. Аланджийска посочи, че връзката между сигналите е най-вече техническа. Повечето сигнали са подадени от улични телефони, но имало и такива от мобилен телефон. обажданията са били в интервал от 5 до 10 минути от различни райони на София.

“Не е лесно да се разкрият такива престъпления“, заяви тя.

“Хубаво е, че директорите на училищата не са се поддали на тези сигнали“, допълни Аланджийска. Тя посочи, че наказанието за такова престъпление е до 2 години затвор но ако извършителят е непълнолетен или малолетен, се взимат наказателни мерки – социално-педагогически интернат.

През миналия месец обаждания за бомба или взривни устройства са постъпвали през ден в 3-ти район, към който спадат 30-то и 18-то училище, посочи комисар Лъчезар Желев, началник отдел “Оперативно дежурен център”. При сигналите от миналия месец има разкрити непълнолетни извършители.

Споделяне

Още от България