Само за трима "недосегаеми" ще се иска постоянно задържане

Основната част от 16-те задържани в операция "Недосегаемите" ще се приберат по домовете си, а постоянен арест ще иска за трима. Други двама са освободени с прокурорска мярка. Срещу тези пет човека ще бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления и организирана престъпна група, научи Mediapool.

Акцията, при която според МВР е разкрита схема за пране на пари и източване на ДДС през близки до бизнесмена Христо Ковачки енергийни фирми, започна в четвъртък сутринта. Все още обаче не е обявено нито име.

Mediapool научи, че 11 от задържаните ще се прибeрат без обвинения и мерки за неотклонение. Най-много някои от тях да станат свидетели по делото, което предварително бе определено като "най-сериозната антикризисна мярка на правителството".

Вечерта от МВР съобщиха, че операцията на прокуратурата, ДАНС и МВР "Недосегаемите" продължава в Перник с "издирване и задържане на лица, съпричастни с организираната престъпна група за данъчни престъпления".

Кои всъщност са заключените от началото на "Недосегаемите", остава тайна втори ден.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в петък сутринта, че операцията продължава, но отказа да посочи каквито и да е подробности. "Смятам, че в рамките на няколко дни ще имаме повече конкретика и се надявам, че по този начин противодействаме и на подобни източвания на бюджета в бъдещ период от време", каза Цветанов пред БНТ.

Щетите – над 15-20 млн. според Цветанов, милиарди според Трайков

"Над 15-20 милиона за мен е една сериозна сума, с която е ощетен бюджетът, но сумата е много по-голяма. Естествено, това е процес на доказване", заяви вицепремиерът за щетите от "Недосегаемите".

В същото време, но по телевизия бТВ, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков изрази очакване в рамките на операция "Недосегаемите" да има още разкрития "и то за няколко милиарда лева само в енергетиката."

По-късно пред журналисти той допълни, че акцията ще засегне "стотици хиляди, хиляди" фирми.

По думите му едва в момента ”една по една” се разкриват премълчавани с години тайни в българската икономика и това е най-големият успех на правителството за първото тримесечие на годината.

”В бизнеса е много трудно да се докаже дали дадени намерения са законни или престъпни и това са едни от най-тежките дела за прокурори и магистрати”, дообясни министър Трайков.

Едва ли ДАНС може да намери нещо нередно в ЕВН

В отговор на въпрос за ”нахлуването на ДАНС в офиси на ЕВН министърът поясни, че агенцията за национална сигурност категорично се е разграничила от термина "нахлуване". Според него ставало въпрос за проверки на някои документи.

"Колегите от ДАНС са установили контакт за опознавателни срещи. Те не смятат, че електроразпределителните дружества са престъпници, това трябва да се знае", добави министърът.

Според него презумпцията трябва да е на невинност, а не на виновност. Той допълни, че това, с което той се е занимавал като прокурист на ЕВН преди да стане министър, не му дава основание да смята, че може да се намери нещо нередно от ДАНС, но "все пак нека всички си свършат работата".

КРИБ озадачени от методите, с които се търсят доказателства

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразиха своето озадачение от методите, с които държавата търси доказателства за инвестициите на ЕВН и упражнява контрол върху разходите на ЕРП по дейностите им, които те отдават за управление на други компании по линия на т.нар. аутсорсинг.

“Подобни действия влошават средата за правене на бизнес в България и излъчват негативни сигнали към потенциалните инвеститори не само в сферата на енергетиката, но и във всички други области за увеличен политически риск в страната“, посочват от КРИБ. Това става в момент, в който икономиката ни отчита над 20 пъти по-ниски инвестиции за първите два месеца на годината – от 555 млн. евро през същия период на 2009 г. на едва 28 млн. евро, допълват от организацията.

Според тях по-скоро трябва да се проведе широк обществен дебат за ролята на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране при ценообразуването. Гарантирането на по-ниска цена на електроенергията за бита не трябва да става за сметка на инвестициите за развитие на мрежата, смятат от КРИБ.

Междувременно министър Цветанов съобщи, че обиските по офисите на "недосегаемите" продължават.

Хората, съпричастни към тази престъпна дейност, са били много щедри с парите, които са откраднали, към една политическа партия, заяви той пред БНТ. Цветанов отказа да уточни за коя партия става въпрос, но се предполага, че е партия Лидер, чийто основател и неформален ръководител е Христо Ковачки.

Цветанов разказа, при обиск на един от адресите е намерен изхвърлен лаптоп, но дискът не бил увреден и "всичко беше намерено и възстановено, така че информацията ще може да бъде прочетена."

Споделяне

Още по темата

Още от България