Само зоопаркът в Добрич покрива евростандартите

Зоопаркът в Добрич

Единствено зоологическата градина в Добрич отговоря изцяло на изискванията на българското и европейското законодателство, предаде БТА в неделя, цитирайки данни на Националната служба за защита на природата в Министерство на околната среда и водите.

 

Другите 17 зоопарка в страната не покриват напълно на съвременните изисквания за отглеждане на животни.

 

Българските зоопаркове са строени преди 1989 г. при използването на стари концепции, което налага реконструкции и ремонти на съоръженията или изграждане на нови местообитания за животните, коментират от МОСВ. Поради липса на подходящи условия за отглеждане на животните са затворени зоопарковете в Пловдив, Кюстендил, Карнобат и Русе.

 

От ековедомството посочват, че основен проблем е трудното осигуряване на средства за модернизация на зоопарковете и припомнят, че доброто състояние на Добричката зоологическа градина се дължи на швейцарско финансиране.

 

Въпреки липсата на средства някои зоологически градини са успели с усилията на персонала да постигнат добри резултати, например зоопаркът в Стара Загора, където има сравнително добри местообитания за лъвовете, рисовете, чакалите и вълците. В Пазарджик са изградени добри местообитания за чифтокопитни животни, а в София са реновирани местообитанията на големите котки и е създаден образователен център на високо ниво.

 

За подобряване на сегашното състояние на зоопарковете са необходими около 18 млн. лв, според и изчисления на МОСВ. От еврофондовете обаче пари не може да се искат за зоологическите градини, тъй като се отпускат само за животински местообитания в природата.

 

Към момента ековедомството преговаря за преместването на седем мечки в чужбина, както и за изграждане на два центъра за мечки в страната. За единия от тях е осигурен имот за строителство.

 

Досега от ведомството са намерили подходящи домове за три лъва и един тигър - в Южна Африка, за едно шимпанзе - във Великобритания и за една мечка - в Холандия.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?