Самоковеца уреждал ски за прокурора Иван Петров на Боровец

Убитият в Амстердам Константин Димитров - Самоковеца уреждал ски за апелативния прокурор на София Иван Петров. Това обяснява в днешния брой на в. "Дневник" висшият магистрат, който за първи път признава, че е говорил по телефона с разследвания за контрабанда и наркотрафик Димитров. Според информация на вестника в доклада на МВР от април е посочено, че прокурорът е водил 40 разговора с разработвания от службите бизнесмен.

Прокурорът, който цяла седмица дава интервюта в различни медии и отричаше изобщо да се познава със Самоковеца, сега твърди, че е познавал Косьо от Боровец, предполага че го е търсил, когато е искал да кара ски, но отрича да е поддържал нерегламентирани контакти с него.

Още след като излезе доклада на МВР за контрабандата се разбра, че в него фигурират двама висши магистрати, засечени в контакти с престъпници. Според източници от МВР шефът на Софийската апелативна прокуратура Иван Петров е говорил с Косьо Самоковеца, а шефът на Военно-окръжната прокуратура - с другия разследван за контрабанда - Иван Тодоров- Доктора.

Главният прокурор Никола Филчев обаче не отстрани магистратите, като обяснението бе, че МВР не е предоставило достатъчно доказателства за вината им.

Междувременно разследване на "Дневник" разкри, че през 2000 г. Самоковеца е отървал затвора след като прокурорът Стамен Петков, подчинен на апелативния прокурор, е оттеглил протестите на обвинението срещу оправдателната присъда за Димитров. Тя е била постановена от Окръжния съд в Кюстендил по обвинение за грабеж и нанасяне на средна телесна повреда.

Нито прокурорът Петков, нито Самоковеца вече могат да кажат по чие нареждане е оттеглен протестът на прокуратурата. Магистратът Стамен Петков е починал, а Самоковеца бе застрелян в Амстердам.

Депутатката от БСП Татяна Дончева посочи преди дни, че са засечени 50-60 лични, битови разговори между високопоставен магистрат и контрабандиста. Тя призова от прокуратурата, както и от МВР да бъдат отстранени хората на организираната престъпност.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?