Самолет на Air France се върнал в Париж поради липса на разрешение да лети над Русия

Самолет на  Air France се върнал в Париж поради липса на разрешение да лети над Русия

Самолет на френската авиокомпания Air France, изпълняващ полет от Париж до Хошимин, Виетнам, се е върнал обратно на летище "Шарл Де Гол" след няколкочасов полет поради липса на разрешение да премине през въздушното пространство на Русия. Това съобщиха френски медии, позовавайки се на представители на авиокомпанията.

"Нямахме разрешение от Русия", съобщи прессекретарят на Air France, допълвайки, че това е "изключително рядка ситуация". Той каза, че се изясняват причините за ситуацията и по-специално се проверява версията за грешка в компютъра, която би могла да се появи заради преминаването към зимно часово време.

Инцидентът е станал на 1 ноември. След завръщането на самолета в Париж, пътниците са поискали разяснения от Air France, която обаче не успяла да им даде. Много пътници са отпътували за Виетнам с други полети.

Самолетът е излетял в четвъртък с 343 пътници на борда. Останалите полети на Air France, преминаващи през руското въздушно пространство на 1 ноември, не са имали проблеми.

По този повод от Росавиация заявиха в петък, че въпросният самолет е летял по необичаен за този полет маршрут, който не преминава през руска територия. Екипажът на самолета бил информиран от руските авионавигационни власти, че няма разрешение за полет през руското въздушно пространство, но че са готови да му предоставят такова незабавно.

Екипажът на самолета благодарил на диспечерите, но решил да се върне обратно.

Според Росавиация ситуацията е възникнала заради неизправност в програмното обезпечаване на полетите на Air France.

Споделяне

Още от Свят