Самолет на „Хемус Еър“ излезе извън пистата при кацане във Варна

Самолет на „Хемус Еър“ е излязъл извън пистата при кацане на летища Варна. Инцидентът е станал в неделя малко след 21 ч.

Осемдесет и тримата пътници, пътували по маршрут София - Варна – Бургас, са невредими.

Кацането е станало минути преди летището да бъде затворено заради лошите метеорологични условия. Пилотът разбира, че дължината на пистата няма да стигне, за да спре. Опитва се да завие по пистата за рулиране, но не успява за завие и засяда в пръстта.

“Полосата беше почистена и точно 10 минути преди кацането, техниката беше изтеглена. Спирачният ефект беше премерен, беше среден. Така, че летището беше в нормите за кацане на този тип самолети”, заяви пред БНТ Андрея Андреев, директор на летище Варна.

“Самолетът е бил напълно изправен”, заяви в понеделник изпълнителният директор на “Хемус Еър” Димитър Павлов. Машината е British Aerospace B462.

Кацането е станало при сложни метерологични условия и при излизане по рульожката самолетът се е подхлъзнал в дясно, каза Павров. Според него излизане от пистата не е имало, а при левия завой по рульожката на пистата самолетът се е подхлъзнал. При снеговалежи и сложни метерологични условия, каквито са в момента, се случват подобни “подхлъзвания”, но те не са носят опасности за пътниците, посочи Павлов.

От 8 ч. в понеделник летището във Варна е отговорено и всички полети се извършват по график. Комисия от Звеното за разследване на авиопроизшествия към Министерството на транспорта ще установява причините за инцидента.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?