Самолет на "Луфтханза" е бил на косъм от сблъсък с дрон край Варшава

Самолет на "Луфтханза" е бил на косъм от сблъсък с дрон край Варшава

Самолет на германската авиокомпания "Луфтханза" почти се е сблъскал с дрон, докато се снижавал към международното летище на Варшава, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на управата на аерогарата в полската столица Пшемислав Пжибилски съобщи днес, че инцидентът е станал вчера следобед на около 5 километра от летището. Дронът е бил на 100 метра от пристигащия от Мюнхен пътнически самолет. Двата летателни апарата били на височина от около 760 метра.


Полицията разследва кой е управлявал безпилотния самолет, който не е трябвало да лети там. Пилотите на пътническия самолет незабавно са съобщили за опасността на контрольорите на въздушния трафик, които ги пренасочили, каза в ефира на местна телевизия Миколай Карпински от полската Агенция по въздухоплаване. Инцидентът бил заведен като сериозен.
В самолета на "Луфтханза" е имало 108 души, посочва Ройтерс.

През юни Германия прие нови правила, които забраняват използването на дронове на 1,5 километра от загражданията на летищата. Всеки, който иска безпилотният му апарат да прелети отвъд тази забранена зона, трябва да поиска позволение от органите за контрол на въздушния трафик. При издаване на разрешение, дронът освен това трябва да прелети на височина от не повече от 50 метра, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят