Самолет на руският вицепремиер навлезе за малко във въздушното пространство на Украйна

Самолетът с руския вицепремиер Дмитрий Рогозин навлезе във въздушното пространство на Украйна, но направи обратен завой е се върна в Кишинев, откъдето бе излетял, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според информация от интернет-системата за мониторинг на авиационния трафик "Флайтрейдър-24" самолетът "Як-42" на авиокомпания "Русджет", излетял близо час по-рано от Кишинев, е навлязъл във въздушното пространство на Украйна в района на Кодима и след като прелетял няколко километра, завил обратно към Кишинев.

С този полет Рогозин се опитва да се върне в Москва от проруския сепаратистки Приднестровски анклав, който е част от независима Молдова. Руският вицепремиер пристигна там два дни по-рано за участие във военния парад по случай деня на победата в Тираспол - столицата на сепаратистите от Приднестровието.

ИТАР-ТАСС обяснява, че от момента на анексирането на Крим от Русия украинските авиационни власти са забранили полетите във въздушната зона на полуострова с кацане на летището в Симферопол. Същата въздушна зона обаче сега се контролира от руските авиодиспечери и само те имат компетенцията да издават разрешения за полети във въздушната зона над Крим.

Молдова е заобиколена от Украйна и Румъния и всеки полет за излизане оттам трябва да мине през въздушното пространство над една от двете страни.

Преди два дни Рогозин съобщи, че понеже Украйна затворила небето си за него (нещо, което външното министерство в Киев отрече), му се наложило да заобикаля през България и Румъния на път за проруската отцепила се молдовска територия на Приднестровието.

По-късно през деня Рогозин публикува в микроблога си в туитър снимка от летището в Москва, където е пристигнал с граждански полет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?