Самолет на "Уиз Ер“ аварира на софийското летище, няма пострадали

Самолет на "Уиз Ер“ аварира на софийското летище, няма пострадали

Самолет "Ербъс“ на нискотарифната авиокомпания "Уиз Ер“ спука две гуми при кацането си на летище София в събота следобед, следствие на което възникна и пожар от триенето с пистата. Пожарът бе веднага загасен от чакащите аварийни коли и пътниците – 149 души и петчленен екипаж бяха веднага изведени.

Няма пострадали, но заради аварийната ситуация летището бе затворено за няколко часа.

Насрочените за излитане и кацане полети закъсняха.

Изпълнителният директор на "Уиз Ер – България“ Кристиян Кръстев обясни по-късно пред медии, че от компанията се опитват да разберат какво е предизвикало инцидента. Той каза още, че самолетът е изтеглен от пистата и в момента тече основна проверка на всички системи.

"В момента се опитваме да определим каква е причината за аварията, защото при кацане се пука едната гума. Скоростта и товарът на самолета е доста голям и оттам се спуква едната гума, която уврежда и другата. Това блокира колесникът на самолета“, обясни директорът на българския офис на компанията. Той посочи, че самолетът е бил в пълна техническа изправност.
"Когато се случи нещо подобно, е необходимо да се направи цялостен преглед на всички наши самолети, да видим дали има външна или вътрешна причина, която да е довела до такъв инцидент, защото безопасността на нашите пътници е на първо място”, каза още той.

Самолетът е изпълнявал полет от италианския град Тревизо.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?