Самолет с 239 души на борда катастрофира край бреговете на Виетнам

Самолет с 239 души на борда катастрофира край бреговете на Виетнам

Малайзийската авиокомпания "Малейжа еърлайнс" е загубила контакт със свой самолет с 239 души на борда, съобщава Ройтерс в събота, позовавайки се на изявление на въздушния превозвач. Властите официално обявиха, че вече смятат самолета за катастрофирал.

Самолетът е изпълнявал полет от Куала Лумпур до Пекин. Пътниците на борда са 227 души, а екипажът е от 12 души. Сред 227-те пътници в самолета има граждани на общо 14 държави, сред които 2 бебета.

Списъкът на пасажерите включва 153 китайци, сред които едно бебе, 38 малайзийци, 12 индонезийци, 7 австралийци, 4 американци, сред които едно бебе, трима французи, по двама новозеландци, канадци и украинци и по един гражданин на Русия, Италия, Тайван, Холандия и Австрия.

Самолетът е бил Боинг 777-200 с двигатели Ролс-Ройс. Той е излетял от столицата на Малайзия Куала Лумпур малко след полунощ в събота местно време. Предвидено било той да кацне в китайската столица Пекин в 6.30 часа местно време днес. Връзката със самолета обаче била загубена в 2.40 часа (20.40 часа българско време). Машината е изчезнала от радарите близо час след излитането.

Самолетът е най-вероятно е паднал в морето на разстояние от 270 км от бреговете на виетнамския остров Тхо Чу. Останки обаче още не са намерени.

Пилотът и вторият пилот са малайзийци с дълъг стаж. 53-годишният главен пилот е с 18 365 летателни часа и работи за „Малейжа еърлайнс" от 1981 г. Полетът от Куала Лумпур до Пекин е бил изпълняван съвместно с китайската авиокомпания "Чайна съдърн еърлайнс".

Китай и Филипините са изпратили кораби за морски спасителни операции в Южнокитайско море, за да се включат в издирването на изчезналия самолет. В акцията са се включили и американски военни самолети.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?