Самолетът на президента Качински изобщо не е трябвало да лети до Смоленск

Самолетът на полския президент, който през април 2010 г. се разби край Смоленск, изобщо не имал право да излита, тъй като летището Смоленск-Северни не е било в полския регистър на действащите летища. Това се казва в доклада на Върховната контролна палата на Полша, представен днес в полския Сейм, предаде РИА Новости.

След катастрофата, в която загина президентът Лех Качински и още 95 души, авторите на доклада са анализирали действията на различни полски ведомства - от министерството на отбраната до Бюрото за охрана на правителството (БОП) - при организирането на полети на висши лица през периода 2005-2010 г.

Според доклада, ако всички процедури били спазени и е било проверено състоянието на летище "Смоленск-Северни", президентът е трябвало да бъде докаран в Смоленск от най-близкото голямо летище с хеликоптер. Злополучният Ту 154 изобщо не е трябвало да изпълнява полет до летище "Северни".

Основният извод на експертите е, че службите, отговарящи за полетите на ръководителите на страната, не са координирали действията си, в работата им е царяла бъркотия. Не е имало ясни процедури, а съществуващите не са били спазвани. Всички проверени органи са получили незадоволителни оценки в доклада.

Ръководителите на ВВС и на Министерството на отбраната не са следили за дисциплината, за подготовката на летците и за състоянието на техниката в разпуснатия вече 36-ти правителствен авиоотряд.

Ръководителите на БОП не са анализирали опасностите при пътувания в чужбина на ръководните лица, не е имало система за контрол на подготовката на визитите.

Докладът ще бъде обсъден в полския парламент.

В момента заради катастрофата обвинения в небрежност са повдигнати само срещу бившия заместник-началник на БОП, но прокуратурата, която разследва катастрофата, каза, че кръгът на заподозрените е по-широк.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?