Самолети удариха хуманитарен конвой край Алепо

Според Русия хуманитарният конвой с помощи се е запалил, а не е бил обстрелван

Самолети удариха хуманитарен конвой край Алепо

Сирийски или руски самолети са бомбардирали камиони с хуманитарна помощ близо до Алепо в понеделник вечерта, няколко часа след като Дамаск обяви край на примирието, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Близо 20 камиона, спрели пред централата на Сирийския червен полумесец в град Орум ал Кубра, бяха поразени от въздушни удари", посочи неправителствената организация.

ООН потвърди, че хуманитарен конвой бил бомбардиран западно от град Алепо. Най-малко 18 камиона са били поразени, посочи говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Тези камиони били част от конвой от 31 автомобила на ООН и Сирийския червен полумесец, който доставял помощ на 78 000 души в труднодостъпния град Орум ал Кубра, контролиран от бунтовниците. Многобройни източници потвърдили, че градът бил бомбардиран вчера вечерта, посочил Дюжарик. Той уточнил, че бил ударен и склад на Сирийския червен полумесец в Биг Орем.

При въздушното нападение са убити около 20 души, съобщи днес Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, цитирана от Франс прес. Около 20 цивилни и служител на сирийския Червен полумесец бяха убити, докато разтоварвали жизненоважна хуманитарна помощ от един от камионите. Голяма част от помощите е унищожена", посочи в изявление федерацията.

При атаката е пострадал и складът на сирийския Червен полумесец в Орум ал Кубра.

"Напълно съкрушени сме от смъртта на толкова хора, включително на наш колега - директора на местното ни подразделение Омар Баракат", каза президентът на сирийския Червен полумесец Абдулрахман Атар.

"Според онова, което знаем за вчерашното нападение, то е крещящо нарушение на международното хуманитарно право - нещо абсолютно недопустимо", заяви президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер.

Сирийският Червен полумесец съобщи, че в знак на протест срещу кървавата атака преустановява изцяло работа за три дни в Алепо, предаде Ройтерс.

След края на примирието в района на Алепо са били нанесени 35 удара с артилерия и авиация. Общо най-малко 32 цивилни бяха убити вчера при въздушни удари по части на град Алепо и околностите му, контролирани от опозицията, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека в комюнике, цитирано от Ройтерс. Шестима цивилни, сред които едно дете, били убити в град Алепо, други 22-ма - в западната част на едноименната провинция. Сред тези жертви са 12 доброволци от Сирийския червен полумесец и шофьори на камиони с хуманитарна помощ, поразени в град Орум ал Кубра. Четирима цивилни били убити в източната част на провинцията, уточни неправителствената организация, базирана във Великобритания.

САЩ са възмутени и ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия


САЩ са възмутени от съобщенията, че хуманитарен конвой е бомбардиран край сирийския град Алепо и ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия, заяви говорителят на Държавния департамент, Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

"Маршрутът на този конвой беше известен на сирийския режим и на Руската федерация, но при все това тези хуманитарни работници бяха убити в опита си да предоставят помощ на сирийския народ", се посочва в писмено изявление на Кърби.

"Съединените щати ще повдигнат този въпрос директно с Русия. Предвид на грубото нарушение на режима на прекратяване на огъня, ние ще преразгледаме бъдещите перспективи за сътрудничество с Русия", добави говорителят на Държавния департамент.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън заяви в Ню Йорк, че множество хора са загинали и са ранени в резултат на обстрел срещу съвместния хуманитарен конвой на ООН и Сирийския червен полумесец в района на Алепо, съобщи ТАСС. По думите му, ако бъде потвърдено, че ударът по автоколоната е нанесен умишлено, това ще се смята за военно престъпление.

Според Русия хуманитарният конвой с помощи се е запалил, а не е бил обстрелван


Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията, че хуманитарна автоколона с помощи е била обстрелвана или подложена на въздушен удар край Алепо и заяви, че колоната вероятно се е запалила, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от Ройтерс.

"Ние проучихме видеозапис от така наречените активисти от мястото на събитията и не открихме никакви данни, че конвоят е бил нападнат", заяви Конашенков. "Няма кратери и външната част на камионите не показва щети, отговарящи на експлозиите от бомби, хвърлени от въздуха". Щетите по автоколоната, които се виждат на записа, се дължат на запалване на товара. Това по странен начин съвпада с момента, когато бунтовниците започнаха голяма офанзива в намиращия се наблизо град Алепо, добави руският говорител.

Русия е спряла да наблюдава конвоя след доставянето на помощите. След това позицията му е била известна само на намиращите се на терена бунтовници. Същата вечер Фронтът Ан Нусра е започнал голяма офанзива срещу Алепо, подчерта Конашенков. "Само представители на близката до Ан Нусра организация "Белите каски", които, както винаги, по случайност се оказаха на точното място в точното време с видеокамерите си, могат да кажат кой е направил това и защо", добави говорителят на руското министерство на отбраната.

Сирийската армия също отрече да е замесена в удара срещу конвоя.

ООН прекратява всички хуманитарни конвои в Сирия

ООН прекрати всички хуманитарни доставки в Сирия в отговор на атаката срещу конвоя от камиони в района на Алепо, заяви говорителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Йенс Лерке, цитиран от ДПА.

Хуманитарните конвои за четири сирийски сграда ще бъдат отложени, докато бъде направена оценка на условията за сигурност след атаката и на фона на увеличаването на насилието, предаде по-рано Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

"Това е много обезпокоително. Свидетели сме на възобновено насилие и ожесточаване на боевете на много места", каза пред Ройтерс в Женева Роберт Мардини, директор на МКЧК за Близкия изток и Северна Африка.

"Бяхме планирали нещо за четирите града, но засега отлагаме всичко, за да направим оценка на условията за сигурност", заяви той, като имаше предвид обсадените от бунтовниците населени места Фуа и Кефрая, в провинция Идлиб, и намиращите се под правителствена блокада Мадая и Забадани, близо до границата с Ливан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?