Самолетна катастрофа в Пакистан взе 152 жертви

Самолетна катастрофа в Пакистан взе 152 жертви

Няма оцелели от самолетната катастрофа край Исламабад в сряда, съобщи министър от пакистанския кабинет. Телата на всичките пътници и екипажа са били намерени от спасителните екипи. По-рано през деня Ройтерс предаде, че петима ранени са откарани в болница.

Пътнически самолет на частната пакистанска авиокомпания "Еър Блу" със 152 души на борда се разби в местността Маргала хилс край столицата Исламабад. Самолетът е летял по линията Карачи-Исламабад и се е готвел да кацне на столичното летище.

Спасителните екипи са успели да намерят и черните кутии на самолета, като дешифрирането им ще започне в най-скоро време.

По предварителни данни, заради натовареност на летището диспечерите поискали самолета да кръжи известно време във въздуха, но по-късно той се разбил в гористата местност. Една от версиите за причина за катастрофата е лошото време, тъй като е станала при гъста мъгла и проливен дъжд. Причината за катастрофата обаче не е изяснена.

Сред жертвите са двама американци, каза пред Ройтерс говорител на посолството на САЩ в Исламабад. Според данни на вътрешното министерство на Пакистан, цитирани от ИТАР-ТАСС, сред пасажерите е имало по един гражданин на Германия и Сомалия.

Семейството самолети за полети на средни дистанции "Еърбъс 320", след които е и моделът 321, е едно от най-популярните в света. От началото на доставките на този тип самолети през 1988 г. компанията е продала около 4000 бройки.

Двайсет и един такива самолета са катастрофирали досега, сочат данни от Мрежата за авиационна безопасност (Aviation Safety Network). Най-смъртоносната катастрофа е през 2007 г. при кацане в Сао Пауло на самолет на бразилската компания ТАМ, като загинаха 187 души на борда и 12 на земята, посочва АП.

По сведения на компанията "Еърбъс", цитирани от ИТАР-ТАСС, катастрофиралият днес в Пакистан самолет е произведен през 2000 г. и оттогава е извършил 13 500 полета и има 34 хиляди летателни часа.

Последната голяма катастрофа с пътнически самолет в Пакистан бе през юли 2006 г., когато двумоторен "Фокер Еф-27" падна в околностите на пакистанския град Мултан и загинаха всичките 45 души на борда, припомня АП. През август 1989 г. друг "Фокер" с 54 души падна в Северен Пакистан, но останките му не бяха намерени. През септември 1992 г. "Еърбъс А300" на пакистанските авиолинии катастрофира в Непал и уби всичките 167 човека на борда.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?