Самолетните билети може да поскъпнат заради скока на цената на петрола

Самолетните билети може да поскъпнат заради скока на цената на петрола

Авиокомпания "Американ еърлайнс" (American Airlines) предупреди, че самолетните билети може да поскъпнат, ако цените на петрола се задържат високи, предаде Ройтерс.

Цените на петрола се повишиха с около 50% спрямо равнищата от миналата година, а това оказва натиск върху печалбите на самолетните компании.

Ако стане ясно, че това е новият стандарт, ще отчетете в дългосрочна перспектива по-малък капацитет и растеж в сектора и оттам по-високи цени, но не мисля, че това ще стане в близко бъдеще, каза главният изпълнителен директор на компанията Дъг Паркър пред репортери в кулоарите на годишната среща на директорите на авиокомпании от Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) в Сидни.

Асоциацията, която обединява около 280 авиокомпании, покриващи около 83 процента от световния въздушен трафик, съобщи, че утре ще понижи прогнозата си за печалбата в сектора тази година заради по-високите цени на петрола, инфраструктурата и разходите за труд.

Ръководителите на авиокомпаниите предупредиха днес, че нарастващото напрежение в международната търговия може да навреди на авиосектора.

Американското правителство възобнови заплахите си за налагане на мита на Китай и въведе мита за стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС.

Мерките, които намаляват търговията и вероятно впоследствие ограничават пътуванията, са лоша новина, каза генералният директор на МАВТ Александър дьо Жюниак пред Ройтерс в Сидни.

Споделяне

Още от Бизнес