Самопризнанията за убитото момче наркодилър били взети с бой

Първо ме биха трима полицай по отделно, а след това и заедно, за да ме накарат да направя самопризнания, още ме болят гърдите. Това заяви пред съда 20-годишният Неджет Ахмедов, обвинен в убийството на 15-годишния Ивайло Христов. Преди това адвокатът на Ахмедов втрещи присъстващите в съдебната зала като поиска клиентът му да остане в ареста. Непопулярният подход, уважен от магистратите, защитникът мотивира с безопасността на клиента си. Според съда версията, че Ахмедов е бит, за да направи самопризнания, не се потвърждава. 

Преди ден от софийската полиция обявиха, че са разкрили убиеца на Ивайло, който направил пълни самопризнания – посегнал на живота на момчето заради „торба амфетамин” и 700 лв. Двамата търгували с дрога, заяви началникът на полицията Румен Стоянов, но били от т.нар. шанаджии. Силно разложеният труп на Ивайло, който изчезна на четвърти юли, бе открит в началото на седмицата в бомбоубежище в столичния квартал „Редута”.  

Ахмедов се отрече от всичко казано, защото показанията му са изтръгнати с насилие. Той заяви, че вече не продава наркотици, само ги употребява, а Ивайло не му е дължал пари. Ахмедов твърди, че е видял момчето в деня на убийството, но не си спомня подробности, тъй като бил силно дрогиран."Никога не съм убивал в живота си, а Ивайло ми беше съседче”. По думите му Ивайло се занимавал с разпространение на наркотици от месец-два

Защитата посочи, че в първите 24 часа след задържането на клиента му, не е могъл да се срещне с полицаите, работещи по случая. Явно адвокатът е убеден във вината на подзащитния си, тъй като заяви, че в убийството „най-вероятно са замесени още хора”.

Веднага след като върна в ареста Ахмедов, съдът разгледа мярката за неотклонение на Димитър Клинков, задържан като съучастник в опита за убийство срещу Димитър Вучев – Демби от декември м.г.

На 6 декември Вучев бе обстрелван, докато пътува със съпругата си по бул. „Симеоновско шосе”, но по чудо се успя да се измъкне от наемниците. МВР спряга Вучев сред по-едрите наркодилъри в София. Часове след стрелбата по него пред Шесто-РПУ в куршум в главата получи Радослав Иванов – Темерута, сочен за негов конкурент.  

Официалната информация от полицията след инцидента с Демби бе, че той и съпругата му не са видели нито колко са похитителите, нито от къде стрелят. Въпреки това обаче осем месеца по-късно  в съдебната зала бе посочено, че по-време на събирането на доказателства Вучев дал точно описание на Клинков, който управлявал колата, от която е стреляно. 

„Шофьорът”, арестуван преди ден в София, бе доведен в съдебната зала с черен плик на главата от няколко едри цивилни полицаи. Той заяви, че няма нищо общо със случая, което не трогна съда.

Твърде вероятно е обаче делото да се срине, защото няма практика, някой да бъде осъден като съучастник в опит за предумишлено убийство без да е открит извършителят, коментираха юристи.

Двата наложени ареста подлежат на обжалване пред Апелативния съд.

Споделяне

Още от България