Самоуби се висш мениджър в ипотечния гигант Фреди Мак

Финансовият директор на най-голямата американска ипотечна институция "Фреди Мак" (Freddie Mac) Дейвид Келерман се е самоубил, съобщи Франс прес. Съпругата на Келерман намерила тялото на мъжа си на 22 април в пет часа сутринта вашингтонско време. Засега не са ясни причините за постъпката.

41-годишният Келерман е работил във "Фреди Мак" над 16 години. Той става финансов директор през септември 2008 г., когато двете ипотечни институции "Фреди Мак" и "Фани Мей" (Fannie Mae) минаха ход контрола на американското правителство.

В средата на март тази година стана известно, че чистите загуби на "Фреди Мак" през 2008 г. са 50.1 млрд. долара. Половината от тази сума – 23.9 млрд. долара – банката е загубила през четвъртото тримесечие на миналата година. Загубите за този период се дължат на отписването на активи и на разходи за обслужване на кредитите.

"Фреди Мак" е под контрола на правителството на САЩ от 6 септември 2008 г. Временно управляващ ипотечния гигант е Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA). Властите на САЩ се опитват да спасят "Фреди Мак" от банкрут, която заедно с фалит на "Фани Мей" може да доведе не само до колапс на американската финансова система, но и до рязко изостряне на глобалната криза.

Споделяне

Още от България