Алтернативната комисия по случая "Мирослава" ще констатира:

Самоубилият се Стойчо Стоев-Чочо е бил сътрудник на МВР в Перник

“Съучастието му в отвличането на убитата девойка е трудно обяснимо”

Самоубилият се Стойчо Стоев-Чочо е бил сътрудник на МВР в Перник

Първият заподозрян и основен свидетел по случая с отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник – Стойчо Стоев-Чочо, който според официалните твърдения на МВР се самоуби в апартамента си в присъствието на антимафиоти, всъщност е бил сътрудник на местното звено на ГДБОП.

Такава констатация са записали в окончателния вариант на своя доклад народните представители от опозицията, сформирали парламентарната алтернативна комисия за проучване на случая, научи в четвъртък Mediapool.

Ден по-рано стана ясно, че е готов и докладът на "официалната" комисия, съставена от депутати от ГЕРБ и един независим, която също проучва пернишкия случай заедно с още два случая на полицейски произвол.

“По време на проверката си ние получихме от три различни източника информация, че Стоев е бил сътрудник на териториалното звено на БОП при МВР. Изпълнявал е задачата да докладва за местен бос на организираната престъпност. Това прави съучастието му в отвличането и заравянето на убитата девойка трудно обяснимо”, ще констатират опозиционните депутати.

Депутатите обаче смятат, че сътрудничеството на Стойчо Стоев с МВР поражда редица подозрения.

Според парламентаристите е необходимо да се отговори на въпроса защо службите не са предприели разследване срещу Стоев два месеца след отвличането, освен използването на СРС. Депутатите смятат също, че трябва да се установи по каква причина в МВР са се задоволили само с един “формален” разпит на Стоев на 13 ноември 2011 г., шест дни след изчезването на Мирослава.

Съмненията, че Чочо е сътрудничил на полицията, съществуваха от самото начало на алтернативното парламентарно “разследване” на опозицията. Досега обаче народните представители не бяха отговаряли по-конкретно на въпроса, а твърденията им по-скоро бяха в сферата на догадките.

Мирослава Николова не е отвлечена заради откуп”

В изводите на алтернативната комисия ще бъде записано още, че е твърде съмнителна версията, че отвличането и след това веднага убийството на Мирослава Николова не е направено с цел откуп.

Народните представители вероятно ще се позоват на думите на Стойчо Стоев пред майката на похитеното момиче: "Това отвличане не е за пари”.

Опозиционните депутати ще поставят въпрос имало ли е досега в България случай на отвличане, при който жертвата е убита веднага след поискания откуп и дали изнудваните са нямали никаква кръвна връзка с похитените.

Очаква се докладът на алтернативната комисия да бъде окончателно завършен до края на месеца, когато трябва да бъде качен онлайн за по-лесен достъп от страна на обществеността.

“Искаме този доклад да достигне до колкото може повече хора, когато го прецизираме, защото е ясно, че управляващите успешно към този момент замитат случая под килима”, обясниха парламентаристи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?