Самоубийствен атентат разтърси търговската улица на Истанбул

Петима убити и най-малко 36 ранени

Втора серия самоубийствени атентати разтърси Турция. Първо в нощта срещу събота бяха взривени четири автомобила в град Адана, а няколко часа по-късно камикадзе се взриви в европейската част на Истанбул.

Жертвите са петима, а най-малко 36 са ранените, като от тях 12 са чужденци. Това съобщи турският министър на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу.

Към момента няма информация за пострадали български граждани, съобщиха от Министерство на външните работи.

Все още никой не е поел отговорността за кървавите атентати. Предполага се, че те са дело на Кюрдската работническа партия. Опасенията са, че с наближаването на Невруз, кюрдската Нова година на 21 март, инцидентите ще растат.

По случая има задържани.

Бомба в сърцето на Истанбул

Атентатът е станал около 11 часа на главната пешеходна търговска улица "Истиклял" в европейската част на Истанбул.

Жертвите са четирима, като сред тях и взривилото се камикадзе. Ранените са най-малко 36, като от тях 12 са чужденци – граждани на Израел.

Първоначалните данни сочат, че нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) или свързана с нея групировка е извършила атентата, посочи високопоставен турски служител, цитиран от Ройтерс.

Нападателят е бил въпрепятстван от полицията да осъществи първоначалната си цел и е взривил бомбата "от страх", е посочил източникът.

Истанбулската полиция е задържала един човек по подозрение за съпричастност към атентата. Няма информация за името на задържания, тъй като в страната действа забрана средствата за масова информация да разгласяват подробности по водещи се разследвания.

Генералната прокуратура на Турция е назначила петима прокурори в отдела за борба с тероризма, които ще водят следствието.

Взривове в Адана

Бомбата в Истанбул беше предшествана от серия взривове в турския град Адана в нощта срещу събота. По данни на източници в социалните мрежи става дума за четири експлозии, избухнали в автомобили. Към момента официална информация по случая няма.

Това е втората серия взривове в Турция за последната седмица. На 13-ти март при атентат в столицата Анкара загинаха 37 души.

Атентати имаше и през първите два месеца на годината.

Самоубийствен атентат отне живота на 11 души на 12 януари след силна експлозия в центъра на Истанбул близо до площад "Султанахмет".

Отговорността за тези атентати беше поета от радикалната групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК).

С наближаване на Невруз, кюрдската Нова година на 21 март, растат опасенията от нови атентати в Турция.

Задържани заподозрени

Съд в Анкара повдигна обвинения на петима задържани за предумишлено убийство във връзка със самоубийствения атентат, отнел живота на 35 души на 13 март в Анкара.

Петимата са турски граждани. Те са обвинени още в "посегателство срещу единството на държавата и народа".

Отговорност за атентата в Анкара, извършен с кола бомба на оживена автобусна спирка на площад "Къзълай" пое дисидентската група "Ястреби за свободата на Кюрдистан" – отцепила се от Кюрдската работническа партия.

България осъжда терористичния акт

България остро осъжда самоубийствения терористичен акт в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци, се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов.

"С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на Истанбул. Само шест дни след кървавата атака в столицата Анкара, отнела 37 живота, в съседна, приятелска и съюзническа Република Турция, отново се дават невинни жертви на терора", посочва Митов.

Изразяваме най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пожелаваме успешно възстановяване на ранените, допълва той.

"България е съпричастна с усилията на компетентните органи на Република Турция за скорошното разкриване на поръчителите на атентата", заявява още външният ни министър.

Споделяне