Самоубийство на пенсионер пред парламента в Атина разтърси гръците

Самоубийство на пенсионер пред парламента в Атина разтърси гръците

Втори ден гръцкото общество е разтърсено от демонстративното самоубийство на 77-годишен пенсионер

Вчера сутринта възрастният фармацевт се застреля в главата под дърво на площада пред сградата на парламента. В намерена в дрехите му предсмъртна бележка той пише, че слага "достоен" край на живота си, за да не е в тежест на децата си.

Самоубийството веднага предизвика демонстрации, а лидерите на политическите партии в страната изразиха съжалението си от инцидента.

Премиерът Лукас Пападимос определи случилото се като трагично. "В тези трудни часове за обществото ни, трябва всички - държава и граждани, да подкрепяме хората, които са отчаяни", каза той.

Асошиейтед прес коментира, че много хора в засегнатата от кризата Гърция виждат в 77-годишния мъж мъченик, чието самоубийство символизира ефекта от продължаващата повече от две години икономическа болка. Агенцията съобщава, че на състояла се вчера протестна демонстрация на площад "Синтагма" в памет на самоубилия се мъж са се събрали повече от 1 500 души, скандиращи "това не беше самоубийство, беше извършено от държавата убийство".

По-късно се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията, избухнали, след като по полицаите били хвърлени коктейли "Молотов", а те отвърнали със сълзотворен газ.

В момента в социалните мрежи се организира нов протест на площад "Синтагма" в центъра на Атина в памет на самоубилия се пенсионер.

"Това беше ясен политически акт", казва Петрос Константину, един от организаторите на протеста.

Гръцката православна църква излезе с изявление, в което се казва, че проблемите и задълбочаването на кризата водят хората до отчаяние и ги тласкат към отчаяни действия.

Самоубийството на гръцкия пенсионер пред парламента бързо стана символ на болката от икономическите рестрикции, коментира Ройтерс. С наближаването на изборите, които по всяка вероятност ще са на 6 май, по-малките партии, които са против второто кредитно споразумение, побързаха да посочат като виновни за случилото се по-големите партии, които подкрепиха наложените от международните кредитори мерки, отбелязва Ройтерс.

Самоубийствата в Гърция са се удвоили през 2011 г. в сравнение с 2010 г., сочат данни, публикувани в атинския в. "Та неа". Смята се, че през 2011 г. гърците, сложили край на живота си, са надхвърлили 450, а опитите за самоубийство са надхвърлили 600. Повечето посегнали на живота си са изтъкнали като мотив проблемите, предизвикани от икономическата и финансова криза в странта.

По данни на гръцката полиция самоубийствата и опитите за самоубийства от началото на 2009 г. до декември 2011 г. са били 1730. От 2009 г. насам тенденцията на самоубийствата се определя като растяща. Най-голям ръст на самоубийства е регистриран в районите на Солун, областите Атика и Тесалия и северната част на Егейско море.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?