Порошенко:

Самоуправление на Донбас само след като бъдат изпълнени ред условия

Украйинският президент Петро Порошенко

Украинският закон за специфично местно самоуправление в някои райони от Донецка и Луганска област може да влезе в сила, едва щом бъдат изпълнени "цял ред предварителни условия", заяви държавният глава Петро Порошенко, цитиран от ТАССв неделя.

В обръщение на сайта на президентската канцелария Порошенко уточнява част от условията - да се разоръжат сепаратистите в Донбас, Киев да възстанови контрола върху цялата граница с Русия и да бъдат проведени "честни, свободни и демократични местни избори".

Формално приет, законът за специалния статут на Донбас фактически е замразен, отбелязват руски медии. Президентът признава, че споменаването на този акт в предложените от него поправки в конституцията е станало "препъникамък" и повод за дискусия в парламента. В тази връзка Порошенко за пореден път изтъква, че "в закона и в проектоконституцията няма и не може да има никакъв специален статут" за сепаратистка Източна Украйна.

"Постоянно законодателство за специален статут на някои райони от Донецка и Луганска област" предвиждат мерките за изпълнение на мирните споразумения от Минск, съгласувани от тристранната контактна група за Украйна през февруари т. г., посочва ТАСС.

Порошенко обещава да положи всички усилия предложените от него конституционни промени, насочени към децентрализация на Украйна, да бъдат окончателно подкрепени от Върховната рада наесен.

"Провалът на тази реформа би означавал" по-специално "край на международната коалиция в подкрепа на Украйна", заявява в обръщението си той. "Няма да позволя никому у нас да разруши този съюз със Запада и да ни отнеме едно такова предимство", подчертава държавният лидер.

Стремежът на Украйна към мир не означава пацифизъм, предупреждава президентът във връзка с гласуваното от парламента преди два дни допълнително финансиране за операцията срещу сепаратистите в Донбас - близо 240 милиона долара. Догодина Киев ще увеличи още повече разходите за войската, ще ускори нейното въоръжаване и преоборудване с най-нови образци оръжия и бойна техника, уверява Порошенко.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров призова украинското правителство да изтегли войските си от село Широкино край южния украински град Мариупол и да започне диалог с бунтовниците за конституционното уреждане на Донбас.

В телефонни разговори с украинския си колега Павло Климкин и с германския - Франк-Валтер Щайнмайер, руският първи дипломат посочи, че донецките сепаратисти вече са се изтеглили от селото, разположено на подстъпите към град Мариупол.

Лавров потърсип и държавния секретар на САЩ Джон Кери, за да изтъкне, че украинските власти не изпълняват договореностите за пряк диалог с бунтовниците и не допускат техни представители в консултациите за конституционна реформа и по-голяма автономия на Донбас.

Двама цивилни са убити в последното денонощие в Източна Украйна, а при обстрел е пострадала болница в Донецк - крепост на проруските сепаратисти, предаде Франс прес, позовавайки се на Киев и на бунтовниците.

Един човек е загинал снощи при обстрел на Куйбишевски район в Донецк, а лекарка е била ранена от снаряд, улучил болница в същия район, казаха за АФП бунтовническите власти. Мъж е бил ранен в контролирания от бунтовниците град Макеевка, на няколко километра източно от Донецк.

Едуард Басурин, един от висшите командири на сепаратистите, обвини украинската армия, че е обстрелвала село край летището в Донецк със 152-милиметрови оръжия.

Украинската армия на свой ред съобщи за един убит и няколко ранени мирни граждани при обстрел на друго селище близо до летището в Донецк. Правителствените сили обвиняват бунтовниците, че са използвали 152- и 122-милиметрови артилерийски оръдия, както и танк.

Съгласно подписаните през февруари в Минск договорености, оръжията с калибър над 100 милиметра трябваше да бъдат изтеглени от фронтовата линия.

Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики заявиха днес, че са започнали да изтеглят оръжията с калибър над 100 мм като своя собствена мирна инициатива.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят