Samsung преминава от Android към Windows в новите си таблети

Samsung представи устройство базирано на  Windows RT.

След като се провали в опитите за спечелване на значителен дял от пазара с таблети, работещи под разработената от Google операционна система Android, южнокорейската компания Samsung смята да заложи на операционната система на Microsoft в своите мобилни устройства.

В четвъртък компанията представи своята нова серия продукти в опит да продължи битката срещу Apple за надмощие в сегмента на смартфоните и таблетите. В края на миналата седмица американската компания спечели значимо патентно дело срещу Samsung в американски съд, който ѝ присъди обезщетение от 1.05 милиарда долара заради нарушени патентни права от страна на корейските им конкуренти.

В четвъртък Samsung представи първите продукти от новата си линия, които включват таблет с 10.1 инчов екран, който работи под Window RT и смартфон с 4.8-инчов екран с операционна система Windows Phone 8.

Тези продукти ще бъдат пуснати в продажба още тази година, но дати и цени не бяха обявени. Samsung "ще предложи по-голям избор от опции на своите клиенти с продукти, базирани на платформата Windows 8, се казва в съобщение на компанията.

Samsung успя да спечели значителен дял от глобалния пазар на мобилни устройства, разчитайки на разработената от Google операционна система Android, но съдебната присъда в САЩ явно е разколебала фирмата.

"Много е вероятно Samsung да се опита да намали своята зависимост от Google, докато продължава да засилва връзките си с Microsoft", коментира Лий Сун-тае от NH Investment & Securities, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Според него представянето на устройства, които работят под Windows ясно показва намерение за раздяла с Android.

Анализаторите обаче са скептични, че Samsung може да увеличи продажбите си с продукти на Microsoft, тъй като Nokia вече бяха разочаровани от пазарните резултати на своите мобилни устройства, използващи Windows.

Android изстреля Samsung нагоре в бизнеса със смартфони, след като само за няколко години компанията зае лидерско място в бизнеса с пазарен дял от 32.6% срещу 16.9% на Apple и 6.6% на Nokia. В пазара на таблети обаче Apple има дял от 68.2% срещу 9.6% на Samsung.

В четвъртък Samsung представи наследника на най-известния си таблет Galaxy Note, който ще работи под Android. Корейците са комбинирали в продукта функциите на смартфон и таблет. Самсунг се опита да създаде своя собствена категория устройства през ноември миналата година, когато беше представен първият т. нар"фаблет". Тогава съдебните спорове с Apple ескалираха в множество държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес