"Самсунг" с ръст на печалбата заради търсенето на чипове за памет

"Самсунг" с ръст на печалбата заради търсенето на чипове за памет

Южнокорейският технологичен гигант "Самсунг" (Samsung) ще отчете увеличение на печалбата си през първото тримесечие благодарение на повишеното търсене на чипове памет на фона на пандемията от коронавирус, предаде ДПА.

Печалбата от основните дейности на компанията ще се увеличи с 2.7 на сто на годишна основа до 6.4 трилиона вона (5.31 милиарда долара), съобщи концернът в прогнозата за тримесечните си резултати, обявена във вторник.

Данните са малко над очакванията на пазара.

"Самсунг" прогнозира увеличение на продажбите с 5 процента до 55 трилиона вона. Групата посочва, че ще представи по-подробни данни по-късно.

Според анализатори в Южна Корея "Самсунг" ще спечели от повишената онлайн активност, тъй като хората си стоят у дома, което евентуално ще доведе до по-високо търсене на чипове памет за центрове за данни и облачни услуги.

Вероятно пандемията от коронавирус ще се отрази отрицателно на дейностите на компанията, свързани със смартфоните и домашните уреди, тъй като заводите, които ги произвеждат затвориха временно, както и магазините.

Дори още преди кризата с коронавируса доверието в сектора на полупроводниците се беше повишило, като анализаторите очакваха цените да се възстановяват през 2020 година след слабата предходна година.

Свръхпредлагането и търговският спор между САЩ и Китай влияеха на сектора известно време.

"Самсунг" печели доста повече от полупроводници, отколкото от който и да е друг дял от дейността си, допълва ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес