"Самсунг" спря да произвежда смартфони в Китай

"Самсунг" спря да произвежда смартфони в Китай

Най-големият световен производител на смартфони "Самсунг електроникс" (Samsung Electronics Co Ltd) спря производството на мобилни телефони в Китай. Това съобщи южнокорейският технологичен гигант на фона на ожесточената конкуренция от местните участници на най-големия в света пазар на смартфони, предаде Ройтерс в сряда.

Преди да затвори последния си завод в в южния китайски град Хуейчжоу, "Самсунг" намали производството му и затвори друга фабрика миналата година.

Други производители на смартфони също спряха дейността си в Китай заради повишаващите се разходи за труд и икономическото забавяне.

"Сони" (Sony) съобщи, че затваря завода си за мобилни телефони в Пекин и ще ги произвежда само в Тайланд.

"Епъл" (Apple) обаче продължава да прави основните си продукти в Китай.

Делът на "Самсунг" на китайския пазар се сви до 1 процент през първото тримесечие спрямо около 15 процента в средата на 2013 година заради конкуренцията на местните производители "Хуавей" (Huawei) и "Сяоми" (Xiaomi), според данни на компанията за маркетингови проучвания "Каунтърпоинт" (Counterpoint).

"Самсунг", най-големият производител на смартфони, обясни, че е взел трудното решение, за да увеличи ефективността си. Компанията уточни, че ще продължи продажбите си в Китай.

Тя не посочва капацитета и броя на работещите в закрития завод. Според южнокорейски медии в него работят 6000 души, а през 2017 година е произвел 63 милиона смартфона.

Тази година "Самсунг" е произвел 394 милиона телефона в целия свят, сочи годишния отчет на компанията.

През последните години гигантът разширява производството си на телефони в страни с ниски разходи като Индия и Виетнам.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?