Samsung триумфира над Apple в патентно дело пред японски съд

Samsung триумфира над Apple в патентно дело пред японски съд

Японски съд отхвърли в петък иска на американската компания Apple срещу южнокорейските им конкуренти Samsung Electronics за нарушаване на патенти, свързано с копиране на дизайна и технологията на мобилните устройства iPhone и iPad. Това става седмица след като Samsung загуби ключово патентно дело в САЩ.

Решението на Японския съд е първото на съд извън САЩ в глобалната съдебна война между двете компании.

"Няма признаци продуктите на обвиняемата компания да използват същата технология като продуктите на компанията ищец и затова ние отхвърляме аргументите на ищеца и отсъждаме съдебните разноски по делото да бъдат платени от ищеца", заяви съдия Тамоцу Шоджи.

Според него технологиите, приложени в смартфоните Galaxy и таблетите на южнокорейската компания не нарушават патентите на популярните iPhone и iPad на американския конкурент.

Федерален съд в САЩ обяви миналата седмица точно обратното -че Apple не нарушава нито един от патентите на Samsung, докато южнокорейският производител е копирал ключови характеристики на iPhone. Същият съд присъди 1.05 млрд. евро обезщетение на Apple за нанесените от Samsung щети.

Samsung има лидерско място в бизнеса с пазарен дял от 32.6% срещу 16.9% на Apple и 6.6% на Nokia. В пазара на таблети обаче Apple има дял от 68.2% срещу 9.6% на Samsung.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес