Самуел Финци идва от Германия за премиерата на книгата "Новата свобода - перспективи на българския театър"

Самуел Финци идва от Германия за премиерата на книгата "Новата свобода - перспективи на българския театър"

Актьорът Самуел Финци, който живее и работи в Германия, пристига в София за представянето на книгата "Новата свобода - перспективи на българския театър" в Гьоте-институт в София на 11 януари от 18 часа.

През 2011 г. издателство "Theater der Zeit“ публикува "Новата свобода – перспективи на българския театър” на Дорте Лена Айлерс, Анна Фолкланд и тогавашния директор на театър "Оснабрюк" Холгер Шулце (вече директор на театъра в Хайделберг). Книгата съдържа разговори с известни български актьори и театрални режисьори, както и статии на утвърдени театроведи и културолози. Включени са моменти от осъществяването на тригодишния (2008-2011г.) съвместен проект между русенския театър "Сава Огнянов" и този в Оснабрюк, Германия, озаглавен и придобил гражданственост като "Гласовете на Русе".

Проектът, реализиран по времето на уволнения от министър Вежди Рашидов досегашен директор на русенския театър Рашко Младенов, бе подкрепен със 150 000 евро от най-голямата държавна фондация за култура в Германия KULTURSTIFTUNG DES BUNDES, която в случая подпомага изданието.

Представянето на книгата включва и разговор за съвременния български театър.

Между участниците в него са самите Дорте Лена Айлерс и Анна Фолкланд, както и известният български актьор Самуел Финци, който работи в Германия и е носител на престижни немски награди.

На корицата на книгата са сложили плаката на фотографа Момчил Михайлов от копродукционния спектакъл "Деликатно нещо е душата" от Димитър Динев, само че със заглавието "Новата свобода" (на плаката e прословутата българска киселата краставица тип корнишон стои достойно в стъклен евробуркан).

Споделяне

Още от