"Самуил върна българите в Средновековието", според македонски вестник

Откриването на граничен камък с надпис от времето на цар Самуил върна някои български среди в Средновековието, пише днес в коментар под заглавие "Самуил върна българите в Средновековието" Виктор Цветаноски от в. Утрински весник.

Темата, която се върти от няколко дни в българското публично пространство, е чувствителна за Македония, която твърди, че Самуил е македонски владетел. Утрински весник обръща внимание на еуфорията, която е обхванала мнозина покрай откриването на каменната плоча и определя изявленията и размишленията по темата като отглас от Средновековието.

"Ако не я бяхме открили на самата граница, каменната плоча щеше да бъде разбита на парчета, защото на нея пише "Самуил самодържавец български" заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, подчертавайки, че това е нова плесница за Скопие и непосредствено доказателство, че Самуиловата държава е била българска държава, а не македонска, както твърдят историците в Македония, които за него са белетристи", отбелязва македонският вестник.

"Никой умен човек няма да повярва, че това го е казал първият човек на такава важна държавна институция, каквато е историческият музей на една държава и сигурно ще разберат това като някаква шега", пише Утрински весник, цитиран от БТА.

"Защото да се казва, че каменната плоча вече е била намерена в Македония с намерението да се разбие на парченца, за да се унищожи доказателството, че Самуил е бил български, а не македонски цар, е голяма глупост, която може да бъде казана от човек, който живее в изминали тъмни времена", пише авторът.

"Сигурно не съществува цивилизована държава, която би унищожила толкова важна археологическа находка от 10 или 11 век, още повече че това доказателство е от владетеля, който е имал държава на нейна територия и го смята за свой", се казва в статията.

"А Македония е доказала много пъти, че е сред цивилизованите държави, запазвайки много важни археологически находки от нейното минало", отбелязва Цветаноски.

"Човек, който познава ситуацията в България, особено когато става въпрос за отношенията с Македония, знае, че подобно изявление е дадено с определена цел и е много благоприятно за българската политическа почва. Димитров не е самотен в подгряването на антимакедонското напрежение, когато става въпрос за спорните въпроси от историята между двете държави", твърди Цветаноски.

"Той има много съмишленици, особено сред хората на пробългарската ВМРО, които придават още по-страшни размери на онова, което той казва и дори са подготвени да воюват, за да докажат някаква тяхна истина", пише Утрински весник.

"Не само в случая със Самуиловата плоча определени български среди упорито настояват и в други случаи силно да подгряват темата за Македония и нейното минало. Все още е пресен случаят, когато на миналогодишен симпозиум за Мисирков в Скопие изпратиха свой човек да слуша какво ще кажат македонските историци за неговото дело, за да може по-късно изопачено да поднесат на българската общественост какво е станало на форума, приспособявайки го към политическите нужди на деня на София", твърди Цветаноски.

"Цялата еуфория, която се създава около Самуиловата плоча и антимакедонските изявления, имат за цел да подгреят българския дух и в никакъв случай не допринасят за подобряването на добрите отношения между България и Македония, които претендират да влязат в ЕС, която не приема хора, които живеят с митове от далечната история", пише изданието.

"А в София, поне засега, няма човек, който да каже открито на всички онези, които разгарят страстите и създават антимакедонско настроение, да престанат да ръсят глупости, използвайки при това историята за дневни политически нужди", заключава Утрински весник.

Споделяне

Още от Балкани