Сънародници в Лондон сравняват премиера с орел

Сънародници в Лондон сравняват премиера с орел

Посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Великобритания започна в неделя с футболен мач и среща в българското посолство в Лондон със сънародници, най-възторжените от които сравнили госта с "орел в атака". Това съобщава в понеделник Дойче веле в кореспонденция от английската столица.

Борисов пристигнал в българското дипломатическо представителство направо от лондонския стадион "Стамфорд Бридж", където гледал как Челси надиграва Арсенал в среща от английската Висша лига. Премиерът бил видимо доволен, че посещението му на Острова е започнало с футболен мач. Срещата на Борисов с близо 400-те българи, които се бяха натъпкали в трите банкетни зали на посолството, премина горе-долу в същия дух, пише кореспондентът на Дойче веле.

Няколко души се интересували дали София наистина се готви да забрани двойното гражданство - нещо, което било отречено от стоящия до премиера външен министър Николай Младенов. Други попитали дали могат да бъдат отпуснати пари за българската църква в Лондон. Повечето обаче приличали на тълпа фенове, дошли само да вземат автограф и да се снимат за спомен с Бойко Борисов.

"За нас е чест, че ни оказахте внимание и дойдохте тук. Ние сме учителското войнство в Лондон", казала представителка на едно от двете български училища, довела със себе си и дете, което връчило на Борисов специално благодарствено писмо от Асоциацията на българските училища в чужбина.

"Г-н Борисов, аз съм попадията на отец Симеон и Ви моля да ни кажете няколко добри думи" - това желание на възрастната жена било последвано от много други подобни в продължение на близо час и половина.

Проявите на привързаност към премиера бяха всъщност нещо очаквано - повечето от седемте хиляди българи в Обединеното кралство, които гласуваха на парламентарните избори миналата година, пуснаха бюлетина за сегашните управници от ГЕРБ, отбелязва лондонският кореспондент на Дойче веле.

Въпреки това, продължава той, някои от сцените в посолството изненадваха с нестандартна преданост, която напомняше на отминали тоталитарни времена. Като пример кореспондентът цитира следния диалог:

-   Г-н Борисов, от името на интелигенцията в Англия искаме да ви подарим тази картина.

-   Това орел ли е?

-   Да, това е "Атаката на орела". Смятаме, че вие сте този орел...

-   Ще ги сграбча ли?

-   Хайде!

Изгрялата звезда на Борисов засенчила дори досегашния фаворит на българските приеми в Лондон - принц Кирил. Синът на бившия премиер Сакскобургготски даже не се възползвал от предоставената възможност да критикува икономическата политика на настоящия кабинет - Кирил заявил, че правителството се справя "относително добре" в условията на глобална криза. Кирил, който е инвестиционен банкер в Лондонското Сити, дал благоприятна прогноза и за бъдещето на британските инвестиции в България:

"Голяма част от британските капиталовложения бяха в имоти. Разбира се, сега се забелязва отлив - защото те бяха свързани с отпускането на заеми. Но смятам, че корпоративните инвестиции в България ще нараснат веднага щом британските компании започнат да излизат от кризата", посочил Кирил Сакскобургготски.

В изказването си в българското посолство обаче Борисов поставил ударение не толкова върху финансовите въпроси и заявил, че е нужно да бъде възстановено разклатеното доверие на Запада в българските тайни служби.

"През последната една година много от службите по света не са работили с нашите тайни служби. Директно им е казано - няма да работим с вас поради... Ще спестя причините, защото има и чуждестранни медии. Ние искаме да възстановим авторитета и доверието", посочил Бойко Борисов, с когото в Лондон са и шефовете на три български специални служби - НРС, ДАНС и ГДБОП.
Споделяне

Още от България