Сънародници, живеещи в чужбина, поискаха отмяна на дължимите здравни вноски в България

Живеещи и учещи в Западна Европа българи, организирани от Съюза на българите по света "Бъдеще", протестираха в неделя пред постоянното представителство на България към Европейския съюз срещу "здравно осигурителния рекет" срещу тях и поискаха пълната отмяна на дължимите здравни вноски към българската държава. Това предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Пред сградата на представителството се събраха около 50 наши сънародници от Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Германия и Великобритания. Техни представители връчиха на българския представител към ЕС Станислав Даскалов  петиция.

От 1 януари стотици хиляди български и вече европейски граждани са задължени да плащат за услуга, която те не се са използвали. Според данъчните разпоредби тези българи ще плащат здравни осигуровки за периода 2000-2007 година, независимо че живеят постоянно в чужбина и въпреки че плащат социални и здравни осигуровки в страните, в които живеят. Те са заплашени от наказателни мерки, включително конфискация на имущество в България заради неизплатени задължения към държавата, се казва в петицията.

Като изразяват надежда, че приемането на България в Европейския съюз "ще доведе до справедливост и до решаване на случая", в петицията се декларира: "Няма да приемем тази драстична проява на несправедливост от страна на българските законодатели и няма да плащаме тази несправедлива контрибуция към българската държава."

Призоваваме Европейската комисия и Европейският парламент да окажат натиск върху българското правителство за отмяна на всички здравно осигурителни такси за живеещите и учещите в чужбина български граждани за периода след 2000 година, се казва още в петицията.

Уведомена за събитието, брюкселската полиция изпрати пред сградата на представителството на България към  Европейския съюз полицейска камионетка и няколко полицаи за охрана. Протестът обаче премина изключително мирно и полицейска намеса не се наложи.

Пред БТА участници в протеста са казали, че с петицията вече са запознати Европейската комисия и Европейският парламент.

Мнозина от протестиращите българи носеха лентички с надпис "Не сте сами" в подкрепа на осъдените български медицински сестри в Либия, предаде още БТА.  

Споделяне

Още от България