Сънди Таймс: От 15 ноември Лондон разполага войски в Залива

Великобритания ще започне да разполага свои войски в района на Персийския залив на 15 януари, пише в днешния си брой британският Сънди таймс. За пръв път се посочва конкретна дата за разгръщане на войски, които биха могли да участват в евентуална война срещу Ирак, подчертава Ройтерс.

Британските медии вече съобщиха, че идната седмица премиерът Тони Блеър ще оповести, че праща британски войски в района на конфликта. Вчера Дейли телеграф писа, че Лондон смята да изпрати над 20 000 войници в Персийския залив и да мобилизира 7000 запасняци. Според вестника това трябвало да стане идната седмица.

Днес Сънди таймс твърди, че прехвърлянето на първите групи британски войници в Персийския залив ще започне на 15 януари. Вестникът се позовава на източници от министерството на отбраната.

Също днес АФП предаде, че два американски бойни кораба са преминали през Суецкия канал на път за Кувейт. Става дума за ескадрения миноносец Бриско и за кораба за хидрографски изследвания Хенсън, са съобщили източници от пристанището в Порт Саид.

АФП сочи, че малко по малко Пентагонът струпва в Персийския залив сили за евентуална инвазия в Ирак. Според американски военни източници, ръководството на флота е наредило на самолетоносача Ейбрахам Линкълн, който е на път за САЩ след мисия в Залива, да бъде готов за възможно връщане в района.

В момента САЩ разполагат в района на Персийския залив с 65 000 души, 16 000 от които са в Кувейт.

АП съобщи, че за втори път през последните три дни американски и британски самолети са хвърлили над Южен Ирак листовки с радиочестотите, на които се излъчват специално подготвени програми за иракското население. Радиопредаванията имат за цел да подготвят иракчаните за евентуална война, в тях е включена информация за оръжейните инспектори на ООН, както и призиви за неподчинение на президента Саддам Хюсеин.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?