"Сънди телеграф": Великобритания е готова да плати на Брюксел до 40 милиарда евро

"Сънди телеграф": Великобритания е готова да плати на Брюксел до 40 милиарда евро

Великобритания е готова да плати до 40 милиарда евро в рамките на споразумение с Брюксел за излизането си от ЕС, съобщава в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.

Според вестника, който се позовава на трима неназовани правителствени източници, Лондон е готов да плати тази сума като част от по-голяма сделка, включваща подписване на търговско споразумение с ЕС.

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен прогрес по уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение, припомня Ройтерс.

"Знаем, че позицията /на ЕС/ е 60 милиарда евро, но в действителност долната граница е 50 милиарда евро. Нашата позиция е за 30 милиарда, но приемливата сума е 40 милиарда евро, макар обществеността и политиците още да не са стигнали до това положение", цитира вестникът "високопоставен източник от правителството" в Лондон.

Друг източник заявил, че Великобритания оценява сумата на минимум 30 милиарда и максимум 40 милиарда евро, а трети посочил, че премиерът Тереза Мей желае да плати "над 30 милиарда евро".

Британското министерство по въпросите на Брекзита отказа да коментира съобщението на "Сънди телеграф", отбелязва агенцията.

Преговорите между Лондон и Брюксел засега вървят бавно и безрезултатно. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че Лондон трябва да разясни позициите си във важни области.

По думите му все още остават "фундаменталните" различия по един от най-значимите въпроси - статута на наброяващите 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания и на наброяващите милион поданици на Обединеното кралство, живеещи в други европейски страни. Европейският парламент на свой ред окачестви като незадоволително и обременително предложението на Великобритания гражданите на ЕС, живеещи на нейна територия, да получат право на постоянно пребиваване.

Фактически изглежда преговорите още въобще не са стигнали до спора за многомилиардната сметка, която Лондон трябва да плати, за да изпълни вече поетите си ангажименти като член на съюза. Наскоро британският министър на външните работи Борис Джонсън каза, че ЕС не е познал, ако си мисли, че Великобритания ще се съгласи с определянето на прекалено голяма сума за излизането.

"Кой какво е познал не знам. Знам само, че часовникът тиктака", отговори Барние.

ЕС настоява, че не може да има никакви преговори за бъдещо двустранно търговско споразумение, докато не бъде постигнат "съществен напредък" по въпросите за правата на гражданите, сметката за излизането и статута на ирландската граница.

По-рано Барние изразяваше надежда, че ключовите елементи от развода - финансово споразумение, права на гражданите и "нефизическата" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия - могат да бъдат решени до октомври.Сега това изглежда по-скоро невъзможно.

Според европейски източници това е така не защото Великобритания поставя неприемливи искания, а защото тя изобщо няма позиция по много въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?